Στην τελική ευθεία τα κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη- Γαλλικός κολοσσός θέλει να κάνει έρευνα

Στην τελική ευθεία για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στο βόρειο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη μπαίνει η Ελλάδα καθώς η νορβηγική εταιρεία PGS ολοκληρώνει την επεξεργασία των στοιχείων, προκαλώντας το ενδιαφέρων μεγάλων ενεργειακών κολοσσών.

Στο διεθνές συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, έδωσε το παρών ο διευθυντής της νορβηγικής εταιρείας PGS ο οποίος αν και δεν προέβη σε εκτιμήσεις σχετικά με το πιθανό μέγεθος των κοιτασμάτων, τόνισε πως η επεξεργασία των στοιχείων για τα ελληνικά κοιτάσματα θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013. Αμέσως μετά, σύμφωνα με το capital.gr θα ακολουθήσει ένα τρίμηνο ερμηνείας των δεδομένων και στη συνέχεια η χάραξη των οικοπέδων.

Αφού εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις και δημοσιευτούν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως θα ξεκινήσει πιθανόν τον Σεπτέμβριο του 2014 διεθνής διαγωνισμός ο οποίος θα γίνει σε γύρους -όπως ακριβώς και στην Κύπρο.

Οι εξελίξεις στην ελληνική ΑΟΖ έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων ενεργειακών κολοσσών όπως της γαλλικής Total, η οποία φέρεται να αγόρασε το συνολικό πακέτο των δεδομένων που επεξεργάζεται η PGS για τα ελληνικά κοιτάσματα. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία έχει συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ στον β' γύρο των αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ κέρδισε δύο οικόπεδα στα οποία θα ξεκινήσει έρευνες για τυχόν ύπαρξη υδρογονανθράκων και πετρελαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα