Στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή οι απαντήσεις για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά- Αποκλείονται οι μονομερείς ενέργειες

Σε βραχνά για την κυβέρνηση αναδεικνύεται το ζήτημα της επιβολής ή μη ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να διαμηνύουν στο KoolNews.gr πως επίκεινται ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει ειλημμένη απόφαση για αλλαγή του μέτρου, πλην όμως δύσκολα θα εξαλειφθεί πλήρως, με ορισμένους κλάδους να

αναμένεται να πληγούν βάναυσα από την επιβολή του αυξημένου φορολογικού συντελεστή. Από το βράδυ της Κυριακής, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπήρχε έντονη περίσκεψη αναφορικά με το μέτρο, πλην όμως φαίνεται πως η γραμμή είναι να υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στην εφαρμογή του. Τις όποιες αλλαγές αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, εξηγώντας κιόλας ποιο θα είναι το ισοδύναμο, αν υπάρχει, με το ζήτημα να βρίσκεται ούτως ή άλλως σε άτυπη διαβούλευση με τους εταίρους μας. Όπως διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι, δεν πρόκειται να ληφθεί καμία μονομερής απόφαση, γι’ αυτό και στο επιτελείο του πρωθυπουργού θα περιμένουν έως αργά το απόγευμα την έκβαση του σημερινού Eurogroup, στο οποίο αναμένεται να κλειδώσει και τυπικά η λίστα των προαπαιτούμενων που θα κληθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δις ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή θα περιμένουν τα «μαντάτα» από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να αποφασιστεί και τι θα μπορεί να πει ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Όπως και να έχει, το ζήτημα προκαλεί έντονους τριγμούς και στον ΣΥΡΙΖΑ, με αρκετούς βουλευτές του κόμματος να ρίχνουν ήδη τροχιοδεικτικές βολές με αφορμή το ζήτημα, ενώ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τον τρόπο για να τροποποιήσει το μέτρο.

Κομφούζιο με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Πάντως, η σύγχυση είχε ξεκινήσει από τον τρόπο που η κυβέρνηση προσπάθησε να διαχειριστεί σε επικοινωνιακό επίπεδο το ζήτημα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, που συνεδρίασε χθες, αναφέρεται ότι το μέτρο της επιβολής 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επανεξετάζεται με στόχο την πιο δίκαιη εφαρμογή του. Ως πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση, αποφασίσθηκε η μη εφαρμογή του στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα εκδόθηκε νέα ανακοίνωση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στην οποία είχε απαλειφθεί η αναφορά στον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, με πήγες να αναφέρουν ότι το πρώτο κείμενο που στάλθηκε ήταν το προσχέδιο της απόφασης και όχι η ίδια η απόφαση. Το βράδυ, κυβερνητικές πήγες ανέφεραν ότι τελικά μαζί με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς φαίνεται πως θα εξαιρεθούν και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ενώ το 23% θα ισχύσει για ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

NΔ για τον ΦΠΑ: Η κυβέρνηση παραπαίει, λέει και ξελέει

Έντονα αντέδρασε και η ΝΔ αναφορικά με το θέμα του ΦΠΑ, με το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για «κυβέρνηση που παραπαίει» και να καλεί τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τις αριστερές ιδεοληψίες. «Αποδείξαμε προεκλογικά ότι η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν έμπνευση του κ. Τσίπρα που ο ίδιος έσπευσε να υλοποιήσει. Σε πλήρη αντίθεση, εμείς προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα ίσης απόδοσης για να μην εφαρμοστεί. Σχεδόν ένα μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή, παραπαίει, δημιουργεί σύγχυση λέει και ξελέει. Καλούμε τον κ. Τσίπρα, σήμερα κιόλας να εγκαταλείψει, επιτέλους, τις αριστερές ιδεοληψίες και τη φοροεπιδρομή και να υιοθετήσει τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας».

The post Στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή οι απαντήσεις για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά- Αποκλείονται οι μονομερείς ενέργειες appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα