Στα μαχαίρια η Πορτογαλία με την S&P – Aκύρωσε το συμβόλαιο με τον Οίκο Αξιολόγησης η Λισσαβώνα

09:36 7/2/2014 - Πηγή: KoolNews

Σε τεταμένο κλίμα κινούνται οι σχέσεις της Πορτογαλίας αλλά και αρκετών άλλων ευρωπαϊκών χωρών με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard and Poors.

Μετά την Ιταλία, το Ελεγκτικό Συμβούλιο της οποίας εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει αγωγή κατά του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s ζητώντας αποζημίωση ύψους 234 δισ. ευρώ, και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας στράφηκε κατά του οίκου, ακυρώνοντας το συμβόλαιο που είχε μαζί του για την αξιολόγηση των πορτογαλικών κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», οι

οίκοι αξιολόγησης έχουν κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές για μεροληπτική στάση που έχουν κρατήσει κατά την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Νότου. Την Τετάρτη, η S&P ανακοίνωσε ότι στο εξής θα βαθμολογεί τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα χωρίς να πληρώνεται για αυτή την υπηρεσία.

Συνήθως κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες πληρώνουν τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας προκειμένου να αξιολογούν είτε τα ομόλογα που εκδίδουν είτε τον ίδιο τον οργανισμό. Υπάρχουν όμως και μερικές κυβερνήσεις που δεν επιθυμούν να πληρώνουν τους οίκους. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται πολλά από τα ισχυρότερα κράτη του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Ιαπωνία, Αυστραλία, πλέον και η Πορτογαλία. Ωστόσο, οι οίκοι αξιολόγησης εξακολουθούν να εκδίδουν εκθέσεις και να βαθμολογούν τα παραπάνω κράτη με την ένδειξη ότι η αξιολόγηση είναι αυτόκλητη. Σε αυτή την περίπτωση οι αξιολογητές βαθμολογούν ένα κράτος βασιζόμενοι μόνο σε πληροφορίες που είναι δημόσια διαθέσιμες.

Keywords
Τυχαία Θέματα