Στα χέρια του 1% το 80% του παγκόσμιου πλούτου – Καμπανάκι ακόμη και στο φόρουμ του Νταβός

Κολοσσιαίες ανισότητες στην διανομή του παγκόσμιου πλούτου που γίνονται όλο και μεγαλύτερες διαπιστώνει η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam σε έκθεσή της ενόψει της έναρξης των εργασιών του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ του Νταβός που φέτος θα διεξαχθεί από τις 21 έως τις 24 Ιανουαρίου στην Ελβετική πόλη.

Σύμφωνα με την έκθεση, της βρετανικής οργάνωσης το μερίδιο της περιουσίας που κατέχει το 1% παγκοσμίως θα ξεπεράσει το 50% το 2016. Και αυτό που επισημαίνεται είναι ότι το ποσοστό αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς

από το 44% το 2009, στο 48% το 2014 και στο 50% την επόμενη χρονιά.

«Το 2014, τα μέλη αυτής της παγκόσμιας ελίτ κατείχαν κατά μέσο όρο 2,7 εκατομμύρια δολάρια ανά ενήλικα. Το υπόλοιπο του ενός πέμπτου (20%) των πλουσιοτέρων κατέχει το 46% της παγκόσμιας περιουσίας, τη στιγμή που το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μοιράζεται παρά το 5,5% που απομένει», σύμφωνα με την Oxfam.

Η οργάνωση, η διευθύντρια της οποίας, η Γουίνι Μπιανγίμα, θα συμπροεδρεύει του οικονομικού φόρουμ του Νταβός, ζητεί την «οργάνωση εντός του έτους παγκόσμιας συνόδου κορυφής για τις χρηματοπιστωτικές-φορολογικές υποθέσεις, ώστε να ξαναγραφτούν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί κανόνες», απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για την «επαναδιατύπωση των κανόνων» ώστε να διορθωθούν οι ανισότητες.

«Οι διαστάσεις των ανισοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα είναι κολοσσιαίες», δήλωσε η Γουίνι Μπιανγίμα, για την οποία «το χάσμα ανάμεσα στις μεγάλες περιουσίες και τον υπόλοιπο πληθυσμό μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς» και κάλεσε τους ηγέτες των χωρών του κόσμου να πλήξουν «τα ιδιωτικά συμφέροντα των μεγάλων που θέτουν εμπόδια στη διαμόρφωση ενός κόσμου μεγαλύτερης δικαιοσύνης και ευημερίας».

Η Oxfam ζητεί από τα κράτη την υιοθέτηση ενός σχεδίου καταπολέμησης των ανισοτήτων, με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με την προώθηση των δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών, με την μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου έναντι της εργασίας, με την θεσμοθέτηση κατώτερων μισθών και με την θέσπιση μέτρων κοινωνικής προστασίας για τους φτωχότερους.

Πέρυσι η Oxfam είχε παρουσιάσει στο Νταβός έκθεση που έδειχνε ότι οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη κατέχουν τον ίδιο πλούτο με αυτόν που κατέχουν οι 3,5 δισεκατομμύρια των φτωχότερων ανθρώπων του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πάνω από το 1/3 των 1.645 δισεκατομμυριούχων που περιλαμβάνονται στη λίστα του Forbes κληρονόμησαν ένα μέρος ή όλο τον πλούτο τους, ενώ το 20% έχουν συμφέροντα στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Οι πλουσιότεροι είναι αυτοί που υπόκεινται στο προνομιακό καθεστώς της υποφορολόγησης.

The post Στα χέρια του 1% το 80% του παγκόσμιου πλούτου – Καμπανάκι ακόμη και στο φόρουμ του Νταβός appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα