Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν θα πάρει χρήματα από εμάς αλλά χρόνο

Την άποψη ότι η απόφαση της Γερμανικής Βουλής για την επικύρωση της συμφωνίας του Eurogroup με την οποία δίδεται παράταση τεσσάρων μηνών στο χρηματοοικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, δεν θα είναι καθόλου εύκολη παρά τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών, εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στη Γερμανική Βουλή.

Με

γνωστό κοφτό και άτεγκτο ύφος του ο κ. Σόιμπλε ξεκίνησε λέγοντας πως «Όλες οι χώρες έχουμε δημοκρατία. Η Ελλάδα έδωσε ένα σαφές μήνυμα με τη ψήφο της εκλέγοντας τον ΣΥΡΙΖΑ». Στο σημείο αυτό δέχθηκε ένα χλιαρότατο χειροκρότημα, αλλά συνέχισε, «η Ελλάδα συμφώνησε να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Αυτό που δίνουμε στην Ελλάδα είναι περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει τους όρους του μνημονίου, επομένως δεν μπορεί να αλλάξει τους όρους μονομερώς».

Αναφερόμενος στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και στον κατώτατο μισθό είπε ότι είναι χαμηλότερα σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης απ' ότι στην Ελλάδα «αλλά οι Γερμανοί έχουμε αποδείξει πως είμαστε αλληλέγγυοι και πιστοί στο όραμα της ενιαίας Ευρώπης».

Στη συνέχεια ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως δεν είναι μια εύκολη απόφαση αυτή που καλείται να πάρει η γερμανική βουλή, καθώς έχει να διαχειριστεί την επέκταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας, για να εξηγήσει, «δεν έχει να κάνει με χρήματα ή με αλλαγή των όρων, αλλά μόνο με χρόνο. Οποιαδήποτε αλλαγή γίνει στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει εγκριθεί από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ».

«Ψηφίστε, όχι για να δώσουμε περισσότερα λεφτά, αλλά περισσότερο χρόνο» ήταν το μήνυμα του Γερμανού υπουργού προς τους συναδέλφους του. «Μας είναι απίστευτα δύσκολο. Δεν πρόκειται για νέα δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για παράταση της ήδη υπάρχουσας, συμφωνηθείσας οικονομικής βοήθειας. Έχει κλονιστεί πολύ η η εμπιστοσύνη μας» είπε και ανέδειξε ως βασικό στοιχείο ότι οι όροι δεν έχουν αλλάξει.

«Η Γερμανία πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη. Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δεν σημαίνει ότι πρέπει τα κράτη-μέλη να εκβιάζονται» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι ενώ τα αποτελέσματα των εκλογών είναι πάντα σεβαστά «η Ελλάδα ούσα μέσα στην Ευρώπη δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της ποιος είναι ο κατάλληλος δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί».

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών. «Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς, να ξεπληρώσει όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα, να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα». «Η αλληλεγγύη συνδέεται με τη σταθερότητα» είπε.

The post Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν θα πάρει χρήματα από εμάς αλλά χρόνο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα