Σκάνδαλα, Χρυσή Αυγή και νέα μέτρα – Τι θα συζητήσουν Σαμαράς και Βενιζέλος στο Μαξίμου

Ίσως αποδειχθεί καθοριστική η σημερινή συνάντηση στις 18:00 του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Η ατζέντα των δύο ανδρών είναι πλούσια, η συγκυρία ιδιαιτέρως καυτή και τα θέματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν πολλά.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Μόσχοβας

1. Η στάση της κυβέρνησης έναντι της Τρόικας που έρχεται με... άγριες διαθέσεις. Οι κ.κ. Σαμαράς

και Βενιζέλος θα επιδιώξουν να βρουν τα λογικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά επιχειρήματα-ισοδύναμα, προκειμένου να πείσουν τους δανειστές ότι δεν υπάρχει αντοχή για νέα μέτρα. Και κυρίως το πως θα διαχειριστούν ένα «όχι» των τροϊκανών, εφόσον επιμείνουν. Επικοινωνιακά ή με εκλογές. Το Μαξίμου αφήνει να εννοηθεί ότι σκέπτεται και τις κάλπες ενώ η Χ. Τρικούπη ούτε να ακούσει δεν θέλει τέτοιο σενάριο.

2. Η πολιτική διαπραγμάτευση στους κόλπους της ΕΕ, οι προοπτικές συμμαχίας με τις χώρες του νότου και η στάση έναντι της Άνγκελα Μέρκελ. Σε κάθε περίπτωση στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου θα αποτιμηθούν και οι επαφές που είχε ο Πρωθυπουργός με ομολόγους του ιδίως μετά την επίσκεψη του στην Ιταλία και την συνάντηση του με τον Ενρίκο Λέτα. Επιπλέον θα συζητηθεί η στάση του κ. Σαμαρά στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, στο τέλος της εβδομάδας.

3. Η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, όπου ο κ. Σαμαράς θα ενημερώσει τον κ. Βενιζέλο για τις επαφές σε Μάλτα και Ιταλία.

4. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που όπως προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι θέμα ημερών να κατατεθεί.

5. Η στάση έναντι της Χρυσής Αυγής εφεξής.

6. Η προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που έχει εξαγγελθεί πολλάκις, αλλά μηδέποτε υλοποιηθεί. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την καθυστέρηση του Πρωθυπουργού να ανταποκριθεί εγκαίρως αν και διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία σύντομα.

7. Η στάση της κυβέρνησης έναντι της σκανδαλολογίας που επανέκαμψε στο πολιτικό σκηνικό μετά την πρόταση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να στηθεί εξεταστική επιτροπή για τα υποβρύχια. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να μιλήσει ιδιαίτερα επικριτικά για τον υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον οποίο έχει ξεκινήσει μια απηνή κόντρα το τελευταίο διάστημα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών έχει ενοχληθεί βαθύτατα από την στάση Αβραμόπουλου στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης του αιτήματος Τσίπρα, ζητώντας από τον κ. Σαμαρά να πάρει θέση. Τελικώς με μερικές ημέρες καθυστέρηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου έσπευσε να καλύψει πλήρως τον κ. Βενιζέλο για να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες της δικομματικής.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα