Σκακιέρα σκοπιμοτήτων το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ»

17:37 7/7/2014 - Πηγή: KoolNews

Στη σκακιέρα πολιτικών σκοπιμοτήτων παίζεται το θέμα της συγκέντρωσης 120 ψήφων, ώστε να αρχίσει η διαδικασία για το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ».

Στο ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να μιλούν για κλίμα αισιοδοξίας. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζουν ότι υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης των 120 υπογραφών και επικαλούνται γύρο επαφών που έχουν τις τελευταίες ώρες με ανεξάρτητους

βουλευτές, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, περιμένουν την οριστική στάση της ΔΗΜΑΡ και θεωρούν θετική αυτή του ΚΚΕ, παρά τις διαφορετικές θέσεις του Περισσού.

Το ΚΚΕ, ως γνωστόν, θα καταθέσει δική του πρόταση και σημειώνει πως δεν θα στηρίξει την πρόταση της Κουμουνδούρου.

Τα μάζεψε ο Κουβέλης – Δική της πρόταση και η ΔΗΜΑΡ

Στο ίδιο μήκος κύματος, βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας και η ΔΗΜΑΡ, καθώς στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, καταγράφηκαν έντονες αντιδράσεις, αναφορικά με την πρόθεση του Φώτη Κουβέλη, να δει θετικά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο κ. Κουβέλης, έκανε στροφή 180 μοιρών. Τελικά πέρασε κατά πλειοψηφία, η ΔΗΜΑΡ να καταθέσει δική της πρόταση

Σε μία γεμάτη ένταση και φωνές συνεδρίαση όπου οι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Νίκη Φούντα, Κατερίνα Μάρκου και Θωμάς Ψύρρας εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους και την αντίθεση τους στην αποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα, ο κ. Κουβέλης αποφάσισε να κάνει πίσω και να κινηθεί στην τακτική του ΚΚΕ κατεβάζοντας και αυτός με τη σειρά του τη δική του ξεχωριστή πρόταση για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ».

Υπενθυμίζεται πως στην εισήγηση του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μίλησε για δημοψήφισμα, ωστόσο όπως λένε από το περιβάλλον του ποτέ δεν ξεκαθάρισε πως εννοούσε συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κουβέλης κάλεσε τους βουλευτές να συμφωνήσουν στη Βουλή με το αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος με τη ρητή επισήμανση ότι «η ΔΗΜΑΡ είναι υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και τη σημείωση ότι η στάση της δεν έχει καμία σχέση με την προεδρική εκλογή».

Όσον αφορά τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τους Ανεξάρτητους βουλευτές, το κλίμα είναι θετικό, καθώς η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ανταπόκριση. Ειδικότερα, εκτός από τους 71 δικούς του βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία των 13 των ΑΝ.ΕΛ., καθώς και των ανεξαρτήτων που συμπορεύονται μαζί του κυρίων Πάρι Μουτσινά, Οδυσσεά Βουδούρη, Θεόδωρου Παραστατίδη και της κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη, στους οποίους αναμένεται να προστεθούν και οι κύριοι Μάρκος Μπόλαρης και Πέτρος Τατσόπουλος.

Με ομοειδείς προτάσεις οι 120 ψήφοι

Στο προεδρείο της Βουλής, επικρατεί η άποψη ότι μπορεί να συναθροιστούν οι υπογραφές βουλευτών σε αίτημα για δημοψήφισμα, ακόμη και αν υποβληθούν με χωριστά κείμενα.

Έτσι, εφόσον υποβληθούν μια ή περισσότερες ομοειδείς προτάσεις, που υπογράφονται από 120 βουλευτές, για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ», όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε πιθανότατα μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο να γίνει έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι για την υποβολή πρότασης δημοψηφίσματος απαιτούνται 120 βουλευτές, αλλά για να ψηφιστεί αυτή, στη συνέχεια απαιτούνται 180 βουλευτές στην Ολομέλεια.

Ο πρόεδρος της Βουλής, όπως διαμήνυσε, είναι αποφασισμένος να κινηθεί με βάση τον Κανονισμό και το Σύνταγμα. Όπως ανέφεραν συνεργάτες του, όταν υποβληθούν τα αιτήματα θα ζητηθεί γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου

Το νέο στοιχείο που προκαλεί περαιτέρω ικανοποίηση στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι σε πολιτικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις, και -όπως αναφέρουν στελέχη του- «να πάρει και την κοινωνία με το μέρος του», κάτι που θεωρείται επένδυση για τις επόμενες κινήσεις.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση «αιφνιδιάστηκε πλήρως και από την επιτυχία του πολιτικού σχεδιασμού και από την ανταπόκριση που είχε η πρωτοβουλία του κόμματος στην κοινωνία» και επιμένουν ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν σε οριακή πολιτική κατάσταση το επόμενο διάστημα, καθώς «χάνουν και τα τελευταία ερείσματά τους στην κοινωνία», ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή.

Στο ίδιο πνεύμα ανάλυσης, κομματικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πολιτικές εξελίξεις να σημειωθούν και πριν την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτό, σε γενικές γραμμές, θα είναι και το πλαίσιο της τοποθέτησης που αναμένεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στην Βουλή την Τετάρτη κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».

Keywords
Τυχαία Θέματα