Σήμερα ο ανασχηματισμός- Nέο σχήμα με 19 υπουργεία και «συσχετισμό 2:1»

Γράφουν και σβήνουν ονόματα στα κομματικά επιτελεία κυριολεκτικά μέχρι και την τελευταία στιγμή προκειμένου να καταρτισθεί η λίστα που θα περιλαμβάνει το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αυξάνονται από 17 σε 19 στην περίπτωση που «σπάσουν» τα υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας, δημιουργώντας αυτόνομοα υπουργείαΥποδομών και Πολιτισμού αντίστοιχα. Στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι το νέο σχήμα να μην ξεπεράσει τα 41 άτομα που συμμετείχαν στην τρικομματική. Άλλωστε συνομιλητές του πρωθυπουργού

επισημαίνουν πως δεν είναι δυνατόν μια δικομματική κυβέρνηση να έχει περισσότερα στελέχη από ότι είχε πριν ένα χρόνο όταν τότε συμμετείχε και η ΔΗΜΑΡ.

Σε περίπτωση που ο συνολικός αριθμός των κυβερνητικών μελών παραμείνει ο ίδιος τότε η ΝΔ θα τοποθετήσει 26 στελέχη στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ 15 εφαρμόζοντας τον συσχετισμό 2:1, που επιθυμούσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δηλαδή για κάθε 2 υπουργούς της ΝΔ να υπάρχιε 1 τους ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα αναμένεται δραστική μείωση των αναπληρωτών υπουργών και των υφυπουργών και σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζουν το προηγούμενο σχήμα όπου υπήρχαν 7 αναπληρωτές και 17 υφυπουργοί.

Οι δύο αρχηγοί αναμένεται να συναντηθούν σήμερα- αυτή τη φορά μπροστά στα φλας των δημοσιογράφων- προκειμένου να ανακοινώσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο πρέπει να ορκιστεί μέχρι την Τρίτη καθώς την Τετάρτη ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα