Σημείωμα-φωτιά του Στουρνάρα για την φοροδιαφυγή καίει προηγούμενους υπ. Οικονομικών

Ένα άτυπο σημείωμα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα αναμένεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς τόσο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ, καθώς ουσιαστικά ο τσάρος της οικονομίας αφήνει σαφέστατες αιχμές για τη στάση των προκατόχων του, αναφορικά με τη φοροδιαφυγή.

Στο άτυπο σημείωμα το οποίο εστάλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ο κ. Στουρνάρας

στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς τους εφοριακούς των οποίων είναι ο πολιτικός προϊστάμενος πως δεν θα πρέπει να υπολογίζουν το όνομα του φορολογούμενου τον οποίον καλούνται να ελέγξουν και αυτό γιατί τους παρέχεται «πολιτική κάλυψη».

Όπως αναφέρει ο τσάρος της οικονομίας: «Λαμβάνουμε συνεχώς τηλέφωνα από Εφόρους και Επόπτες και ελεγκτές, οι οποίοι ρωτούν: «Έχω στοιχεία για τον τάδε μεγαλο-δικηγόρο ή τον τάδε διάσημο τραγουδιστή ή τον τάδε Δήμαρχο. Τον κυνηγάω;», και συνεχίζει με απορία λέγοντας: «Μόνο αυτό προκαλεί τεράστια ερωτήματα για τις εφορίες, καθώς είναι απαράδεκτο να συμβαίνει κάτι τέτοιο και ακόμα πιο απαράδεκτο είναι το υπουργείο Οικονομικών να ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές από τους εργαζόμενους στις εφορίες, καθώς αυτοί που ρωτούν θα έπρεπε να διώκονται».

Μάλιστα στο σημείωμά του κάνει λόγο για «untouchables», ανέγγιστους δηλαδή στην ελληνική κοινωνία λέγοντας πως αυτοί ήταν που είχαν εκατομμύρια στις τράπεζες και δήλωναν εισόδημα… κάτω από το αφορολόγητο.

Καθημερινά λοιπόν τονίζω και δεν θα κουραστώ να το τονίζω, ότι δεν υπάρχουν ανέγγιχτοι: όποιος κλέβει φόρους και ο Πάπας ο ίδιος να είναι, θα πληρώνει. Τέρμα η ανοχή.

Παρέχω δηλαδή την πολιτική κάλυψη και προσωπική στήριξη σε καθέναν που θέλει να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή. Αντίστοιχα, είμαι αμείλικτος σε καθέναν που κάνει τα στραβά μάτια».

Όσο για τις... επιτυχίες του οικονομικού επιτελείου είπε

«Μπορεί να μην έχουμε θεαματικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, αλλά έχουμε κάποια πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα:

Εισπράττονται πρόστιμαΔεν γίνονται ρυθμίσεις πλέον σε όσους έχουν χρήματαΚατάσχονται περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνηταΚόσμος μπαίνει πλέον στη φυλακή για χρέη στο δημόσιο».
Keywords
Τυχαία Θέματα