Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τα ταμεία – Kόβουν παροχές όπου εντοπίζουν «μαύρη τρύπα»

Άσχημα τα νέα για τα ασφαλιστικά ταμεία για το νέο έτος, αφού θα μπει σε εφαρμογή η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος». Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται «μαύρη τρύπα» στους προϋπολογισμούς του κάθε ταμείιου θα περικόπτονται αυτομάτως και οι παροχές του.

Σε πρώτη φάση, στο μικροσκόπιο θα βρεθεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου θα υπάρξουν και νέες περικοπές στο έως τώρα βοήθημα, ενώ από κόσκινο θα περνάνε και τα επικουρικά ταμεία, με τρίμηνους ελέγχους, αξιολόγηση και – αν και όπου χρειαστεί

- αναπροσαρμογή των παροχών.

Με βάσης τις εκτιμήσεις ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση οι μειώσεις στις παροχές θα είναι κατά μέσον όρο 20% και σωρευτικά μπορεί να φτάνουν ακόμα και το 40% με 50% (π.χ. αν ληφθούν υπόψη οι περικοπές που έχουν ήδη γίνει τα τελευταία χρόνια).

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, δρομολογούνται δύο ακόμα παρεμβάσεις στα Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας:

Δημιουργία «ατομικών λογαριασμών» για κάθε ασφαλισμένο, όπου θα καταγράφεται αναλυτικά η «ιστορία» του. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται σε νόμο και θα τεθεί σε ισχύ το 2014.Καθιέρωση ενιαίου συστήματος είσπραξης εισφορών για να μπει τέλος στη μείωση των εσόδων. Το μέτρο ξεκινά της 1η Δεκεμβρίου και έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τη μαύρη εργασία, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
Keywords
Τυχαία Θέματα