Σφαγή στο Γκρίνσμπορο: Η Αστυνομία συγκαλύπτει δολοφόνους

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η Πολιτεία κάνει τα «στραβά μάτια» μπροστά σε ρατσιστικές και δολοφονικές επιθέσεις εναντίον πολιτών της; Κι όμως περιστατικά σαν και την Σφαγή του Γκρίνσμπορο είναι από τα πιο χαρακτηριστικά και συγκλονίζουν ακόμη και σήμερα.

Βρισκόμαστε στις 3 Νοεμβρίου του 1979, σαν σήμερα δηλαδή πριν από 33 χρόνια, στην Βόρεια Καρολίνα. Ο «Νότος» της Αμερικής ανέκαθεν μαστιζόταν από ρατσιστικές αντιλήψεις, ωστόσο περιστατικά σαν την Σφαγή του Γκρίνσμπορο δεν έχουν προηγούμενο. Την περίοδο εκείνη πρόεδρος των

ΗΠΑ ήταν ο Τζίμι Κάρτερ του Δημοκρατικού Κόμματος, ωστόσο σε λίγο καιρό θα ανέβαινε στην προεδρία ο Ρόναλντ Ρίγκαν ο οποίος αντιπροσώπευε τον συντηρητισμό.

Ένα πρωινό Σαββάτου λοιπόν, μία ομάδα νεαρών ανθρώπων οι οποίοι ανήκαν στο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα των ΗΠΑ αποφάσισαν να διαδηλώσουν ενάντια στην εγκληματική και ρατσιστική δράση της Κου Κλουξ Κλαν η οποία είχε διευρυμένο δίκτυο και ενεργό ρόλο στην περιοχή. Όλα πήγαιναν καλώς μέχρις ότου εμφανιστεί μπροστά από τους ακτιβιστές ένα «καραβάνι» αυτοκινήτων. Από τα οχήματα πετάχτηκαν οπλισμένοι άνδρες τόσο της Κου Κλουξ Κλαν όσο και του Αμερικανικού Εθνοσοσιαλιστικού (ναζιστικού) Κόμματος οι οποίοι με τα όπλα τους πυροβολούσαν αδιακρίτως. Αποτέλεσμα; Πέντε από τους διαδηλωτές έπεσαν νεκροί στο έδαφος και τραυματίστηκαν άλλοι 11.

Οι πέντε άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους ήταν:

Σάντι Σμιθ, νοσοκόμα και αγωνίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων.Τζέιμς Γουόκερ, φοιτητής ιατρικής και πρόεδρος του σωματείου υφαντουργών της περιοχής.Μπιλ Σάμσον, απόφοιτος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και κοινωνικός ακτιβιστής.Σέζαρ Κάουσε, κουβανός μετανάστης, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Ντιουκ.Δρ. Μάικλ Νάθαν, παιδίατρος, ο επονομαζόμενος και «γιατρός του λαού» για τις δωρεάν υπηρεσίες που προσέφερε στους φτωχούς συμπολίτες του.

Και η Αστυνομία; Παντελώς απούσα. Ο ρόλος της, μάλλον ύποπτος, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής, είχαν ειδοποιηθεί από τους διαδηλωτές, ωστόσο είχαν λάβει λάθος οδηγίες σχετικά με τον τόπο συγκέντρωσης! Αποτέλεσμα αυτής της «συγκάλυψης» ήταν οι δολοφόνοι να εξαφανιστούν ανενόχλητοι μετά το φονικό.

H δικαστική έρευνα απέδειξε πως επικεφαλής της επίθεσης είχε τεθεί ο Έντουαρντ Ντόζον ο οποίος ήταν τόσο μέλος της Κου Κλουξ Κλαν, όσο και πληροφοριοδότης της Αστυνομίας. Από την ανάκριση φάνηκε πως στην επίθεση συμμετείχαν συνολικά 40 μέλη της Κλαν και ναζιστές. Από αυτούς μόνον οι 16 οδηγήθηκαν σε δίκη και όλοι αθωώθηκαν. Σε μία δίκη ωστόσο που αποτελείτο μόνο από λευκούς ενόρκους. Τελικά, συγγενείς των θυμάτων έκαναν αγωγή και συμβιβάστηκαν με την άλλη πλευρά σε μία αμοιβή ύψους 300.000 δολαρίων.

H Σφαγή του Γκρίνσμπορο ποτέ δεν ξεχάστηκε. Το 2005 πολίτες προσπάθησαν να εξιχνιάσουν πλήρως την υπόθεση και για αυτόν τον λόγο συγκρότησαν την «Επιτροπή για την Αλήθεια και τη Συμφιλίωση». Το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής όμως δεν ήθελε να βγουν στην επιφάνεια γεγονότα που είχαν γίνει πριν α

Keywords
Τυχαία Θέματα