Σε δίλημμα ο Ομπάμα – Μια του λέξη αρκεί για την επίθεση στην Συρία

Μία κουβέντα μόνο περιμένουν, από τον Μπαράκ Ομπάμα οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ προκειμένου να εφαρμόσουν τα μέχρι τώρα σχέδια που έχουν καταρτιστεί για την επίθεση στην Συρία.

Από την Τρίτη οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Μεσόγειο έχουν τεθεί σε πολεμική ετοιμότητα, ενώ μαχητικά αεροσκάφη ετοιμάζονται στις αεροπορικές βάσεις σε Μεσόγειο, ΗΠΑ και Βρετανία. «Ο

πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει να αναλάβει στρατιωτική δράση», δήλωσε πάντως Αμερικανός αξιωματούχος από την Ουάσινγκτον στο Reuters, ενώ αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της κλίνουν προς μια περιορισμένη χρήση βίας εναντίον του στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το δίλημμα του Ομπάμα

Σύμφωνα με την Washington Post, η επίθεση θα έχει στόχο την τιμωρία της Συρίας για τη χρήση χημικών όπλων, αλλά θα έχει και αποτρεπτικό χαρακτήρα, ενώ θα διαφυλάσσει τις ΗΠΑ από μια μεγαλύτερη εμπλοκή στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

Στο πρακτορείο Bloomberg, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Ομπάμα αντιμετωπίζει το «μεγαλύτερο δίλημμα» της διακυβέρνησής του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Όπως τονίζεται, εάν δεν αναλάβει δράση μετά την παραβίαση της «κόκκινης γραμμής» που είχε θέσει σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων, οι ΗΠΑ θα εμφανιστούν «αδύναμες και αδιάφορες» ενώπιον μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, ενώ ο πρόεδρος της Συρίας θα συνεχίσει τη διάπραξη βιαιοτήτων.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανάληψη της όποιας στρατιωτικής δράσης θα μπορούσε να εμπλέξει τις ΗΠΑ «σ' έναν ακόμη μη δημοφιλή πόλεμο στη Μέση Ανατολή», ενώ ενδέχεται να ενισχύσει τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους που διατηρούν δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει τρομοκρατικές επιθέσεις αντεκδίκησης από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στον ήδη ασταθή μουσουλμανικό κόσμο.

Διπλωματικό πόκερ

Σε διπλωματικό επίπεδο οι χώρες της Δύσης φαίνεται ότι τηρούν κοινή γραμμή, μαζί με τις αραβικές χώρες υπέρ της επέμβασης. Με τις ΗΠΑ συντάσσονται Βρετανία και Γαλλία. Μόνη εξαίρεση η Ιταλία που δήλωσε πως δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε επιχειρήσεις, ενώ και η Τουρκία έχει ήδη αναφέρει πολεμική ετοιμότητα.

Στον αντίποδα, Ρωσία και Κίνα τάσσονται στο πλευρό της Συρίας. Μάλιστα η Μόσχα, μετά την δημοσιοποίηση των πληροφοριών για επικείμενη στρατιωτική επέμβαση, έκανε λόγο για «καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή της Μέσης Ανατολής». Σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να υπαναχωρήσουν από την αρχική τους θέση και τελικά να μην προχωρήσουν στη στρατιωτική επέμβαση.

Η Κίνα χαρακτηρίζει μια ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία «ανεύθυνη και επικίνδυνη», ενώ το Ιράν – σύμμαχος του Μπασάρ αλ Άσαντ – προειδοποιεί πως θα υπάρξουν συνέπειες σε όλη την περιοχή.

Ο Αραβικός Σύνδεσμός καλεί τον ΟΗΕ να δράσει

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κατέστησε σήμερα "εξ ολοκλήρου υπεύθυνη" τη συριακή κυβέρνηση για την επίθεση με χημικά όπλα και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει, την ώρα που αυξάνονται οι εικασίες ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν ένα στρατιωτικό πλήγμα.

Το στρατόπεδο των κυανόκρανων στα Υψίπεδα του Γκολάν, σύνορα Συρίας - Ισραήλ. REUTERS/Baz Ratner Το στρατόπεδο των κυανόκρανων στα Υψίπεδα του Γκολάν, σύνορα Συρίας - Ισραήλ. REUTERS/Baz Ratner Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση αυτή, που εκδόθηκε έπειτα από έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, υιοθετήθηκε, παρά την αντίθεση της Αλγερίας και του Ιράκ, με την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

Οι εκπρόσωποι των αραβικών χωρών καταδίκασαν το "φρικτό έγκλημα που έγινε με χημικά όπλα τα οποία είναι διεθνώς απαγορευμένα", για το οποίο φέρει "εξ ολοκλήρου την ευθύνη" το συριακό καθεστώς και ζήτησαν να οδηγηθούν οι δράστες, τους οποίους χαρακτήρισαν "εγκληματίες πολέμου", ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.

Φωτογραφίες: SplashNews

Keywords
Τυχαία Θέματα