Σχέδιο προστασίας για τους Σύρους αμάχους καταθέτει ο Κάμερον

Σχέδιο απόφασης «για να προστατευτούν οι άμαχοι» από τα χημικά όπλα, θα κατατεθεί σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, λέει ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον.

"Η Βρετανία έχει σχεδιάσει μια απόφαση με την οποία καταδικάζεται η επίθεση με χημικά όπλα από τον Άσαντ και εγκρίνονται τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν οι άμαχοι», έγραψε ο Κάμερον στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ενώ πρόσθεσε ότι «ανέκαθεν

λέγαμε πως θέλουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αρθεί στο ύψος των ευθυνών του έναντι της Συρίας. Σήμερα έχουμε μια ευκαιρία να το κάνουμε».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θέμα ημερών φαίνεται ότι είναι η επίθεση των Αμερικανών και των συμμάχων τους εναντίον της Συρίας, όπως προκύπτει από διασταυρωμένες πληροφορίες των διεθνών δημοσιογραφικών πρακτορείων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, διπλωμάτες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών ενημέρωσαν εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης ότι εντός των προσεχών ημερών θα εκδηλωθεί στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στόχων του καθεστώτος Aσαντ.

Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, αναφέρει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος προσανατολίζεται σε μια περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση, η οποία θα διαρκέσει γύρω στις δύο ημέρες και θα περιλαμβάνει «χειρουργικά» πλήγματα, με εκτόξευση πυραύλων Κρουζ από αμερικανικά πλοία στη Μεσόγειο ή και από βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας δράσης. Στόχος θα είναι η «τιμωρία» του καθεστώτος Aσαντ για τη θρυλούμενη χρήση χημικών όπλων εναντίον ανταρτών και όχι η ανατροπή του Σύρου προέδρου, όπως διευκρίνισε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι.

Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, ο Αμερικανός υπουργός Aμυνας Τσακ Χέιγκελ δήλωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι στρατιωτικές προετοιμασίες και ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να εκπληρώσουν οποιαδήποτε αποστολή τούς ανατεθεί. Επίσης, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών υπέκλεψαν τηλεφωνικές συνομιλίες ενός «πανικόβλητου» αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας της Συρίας με τον διοικητή της Μονάδας των χημικών όπλων, μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στα ανατολικά περίχωρα της Δαμασκού, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Foreign Policy.

«Το να τα βάζει κανείς με τη Συρία δεν είναι μικρή υπόθεση», προειδοποίησε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, ο οποίος απέρριψε τις κατηγορίες ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων.

Τη λύπη της εξέφρασε από την άλλη η Μόσχα για την απόφαση της Ουάσινγκτον να ακυρώσει διμερείς συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στη Χάγη με αντικείμενο την αναζήτηση πολιτικής λύσης στο συριακό πρόβλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα