Κούρκουλας: Δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε στη Συρία

Την υπενθύμιση ότι ήταν η Γερμανία αυτή που πρώτη παραβίασε το Σύμφωνο Σταθερότητας, έκανε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημ.Κούρκουλας σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84», απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το πρόσφατο σχόλιο της Καγκελαρίου Μέρκελ περί των συνθηκών της ελληνικής ένταξης στο ευρώ.

Ο κ. Κούρκουλας παρατήρησε ότι «η συζήτηση για τη δομή και την αρχιτεκτονική του ευρώ, είναι μια πολύ ουσιαστική συζήτηση και τώρα όλοι γνωρίζουν πως το ευρωσύστημα παρουσιάζει

αδυναμίες που πρέπει να διορθωθούν», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η ευθύνη της χώρας μας έγκειται στο ότι «βεβαίως, η Ελλάδα δεν έκανε τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε, από τη στιγμή που εντάχθηκε στην ευρωζώνη».

Αναφορικά με τις γερμανικές εκλογές και τις επιπτώσεις τους στα καθ' ημάς, ο κ. Κούρκουλας δήλωσε πως δεν ανησυχεί για τις «επιπτώσεις των προεκλογικών ρητορειών» στα θέματα που σχετίζονται με τη χώρα μας, δεδομένου ότι «έχουν ήδη συμφωνηθεί πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα, όσον αφορά την περαιτέρω πορεία της ευρωζώνης και της Ελλάδας».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Συρία, ο κ. Κούρκουλας τόνισε πως η πρόσφατη εξέλιξη με τη χρήση χημικών όπλων δεν μπορεί να αφήσει «απαθή τον πολιτισμένο κόσμο». Υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναζήτησης πολιτικής λύσης, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία επανάληψης της διαδικασίας «Γενεύη ΙΙ» για ένα νέο γύρο συνομιλιών.

Αναφορικά δε με τη θέση της Ελλάδας, ο κ. Κούρκουλας παρατήρησε πως «η χώρα μας δεν πρέπει να κλειστεί σ' ένα αυτιστικό καβούκι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της ειρήνης. Βεβαίως θέλουμε την ειρήνη, αλλά η Συρία δεν βρίσκεται σε ειρήνη τους τελευταίους 18 μήνες, βρίσκεται σε αιματηρό πόλεμο».

Υπενθυμίζοντας, εξάλλου, ότι «έχουμε πάρα πολύ σημαντικά διακυβεύματα ελληνικά σε όλη την περιοχή - στη Συρία, την Αίγυπτο και σε όλη την περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής», ο κ. Κούρκουλας επεσήμανε ότι το γεγονός πως «η Συρία είναι ένα κουβάρι αυτή την εποχή», δεν πρέπει να αποτελέσει «άλλοθι» για τη μη λήψη μέτρων, δεδομένου ότι έχουν διαπραχθεί «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Αναφορικά, τέλος, με την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο, ο κ. Κούρκουλας σημείωσε πως αυτή γίνεται σε ανταπόκριση πρόσκλησης του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών, σε μια χώρα που είναι «πιλότος για τον αραβικό κόσμο» και όπου υπάρχουν πολλά εθνικά συμφέροντα - «εκεί εδρεύει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, υπάρχουν ελληνικές κοινότητες, υπάρχουν τεράστιες ελληνικές επενδύσεις και είναι μια χώρα που θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα