Σαμαράς: Το 2014 θα έχουμε ανάπτυξη – Βγαίνουμε από την εποχή του Μνημονίου

11:10 7/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Με μικρή αναδρομή στην ιστορία της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σχολίασε πως η έκθεση έχει χάσει τον χαρακτήρα που είχε.

Η Ελλάδα τώρα όμως γυρίζει σελίδα, είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως ήρθε πλέον η ώρα η ΔΕΘ

να αποτελέσει ξανά το πρόσωπο της αναπτυξιακής Ελλάδας.

Αναφέρθηκε εκτενώς στην σημασία του πρωτογενούς πλεονάσματος, για το οποίο επανέλαβε ότι -εφόσον επιτευχθεί- σε ποσοστό 70% θα πάει για την ελάφρυνση των χαμηλοσυνταξιούχων, των ενστόλων ή και για τα επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης.

Για το χρέος είπε ότι η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση που έγινε ποτέ, χωρίς να συμβεί χρεοκοπία, και είναι μικρό το ποσό που χρειάζεται για να γίνει βιώσιμο.

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι συμπεριφέρεται σαν «προφήτης της καταστροφής, αμφισβητεί τα πραγματικά στοιχεία και επικαλείται ψεύτικα. «Δεν βλέπω την ανεργία, δεν νιώθω τον πόνο;», είπε. «Ακριβώς αυτό είναι που πολεμώ, ανεργία λέγεται, φτώχεια λέγεται, ανασφάλεια».

Καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, «ανυπόφορο λαϊκισμό» και σημείωσε: «Έχουν χάσει την ψυχή τους, έχουν χάσει το φιλότιμο, θα χάσουν σε όλα».

Καταφέρθηκε, επίσης εναντίον των «δύο άκρων», λέγοντας ότι δεν τους ενδιαφέρει η προκοπή του τόπου. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ψέματα» όσα λέγονται ότι θα χρειαστούν είκοσι ή περισσότερα χρόνια για να επανέλθει η Ελλάδα στα προ της κρίσης επίπεδα και σημείωσε πως υπάρχουν υπολογισμοί σύμφωνα με τους οποίους αυτό θα γίνει γύρω στο 2020, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη και μια σειρά θετικοί παράγοντες που μπορεί να επισπεύσουν αυτή την εξέλιξη.

Φέτος οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες ήταν δυσβάσταχτες, αναγνώρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, διαβεβαιώνοντας ότι του χρόνου θα είναι καλύτερα, καθώς θα ζητηθούν λίγα από πολλούς, ανάλογα με τις δηλώσεις του καθενός.

Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα- εφόσον δούμε πόσο είναι- θα διατεθεί για την ανακούφιση χαμηλοσυνταξιούχων, έστολων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Δήλωσε πως ο στόχος του είναι ο ενιαίος φόρος για τις επιχειρήσεις με συντελεστή 15%. Επέμεινε στο ότι θα επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την έξοδο από το Μνημόνιο, λέγοντας ότι το πρώτο επτάμηνο του 2013 υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα