Η έλλειψη ρευστότητας φέρνει το 2014 ριζικές αλλαγές στον χάρτη επιχειρηματικότητας της χώρας

Κοσμογονικές θα είναι οι αλλαγές που θα επέλθουν στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας εντός του 2014, εκτιμούν οι μεγάλοι εγχώριοι επενδυτές και η Τ.τ.Ε καθώς η εξάντληση του λεγόμενου «λίπους» που είχε σχηματιστεί τα χρόνια της ευφορίας φέρνει τράπεζες και επιχειρήσεις ενώπιον ριζοσπαστικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιτελικών τραπεζικών στελεχών περίπου το 45% των επιχειρήσεων που λειτουργεί σήμερα στη χώρα, βαρύνεται με τόσο μεγάλα προβλήματα που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό

της βιωσιμότητα και την καθημερινή τους λειτουργία. Προδικάζουν ότι ο αφανισμός τους, μέσα από τη διαδικασία πτώχευσης και εκκαθάρισης, είναι αναπόδραστος.

Περίπου το 30% των επιχειρήσεων αν και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, θεωρείται ότι μέσω συνδυασμένων παρεμβάσεων (αύξηση ιδίων κεφαλαίων, συγχωνεύσεις, μείωση δανεισμού κ.α.) θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να εξέλθει δυναμωμένο από την κρίση.

Τέλος ένα 25% αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» της ελληνικής επιχειρηματικότητας, εταιρίες που χαρακτηρίζονται από υψηλή παραγωγικότητα, εξωστρέφεια, ορθολογική διοίκηση και οι οποίες αποτελούν τη μεγάλη ελπίδα για το αύριο. Ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γεώργιος Προβόπουλος κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και κλάδων.

Η πιθανότητα μιας βίαιης και άτακτης αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας προκαλεί πονοκέφαλο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν καλά πως με εξαντλημένο το βασικό παίκτη της πολυπόθητης ανάπτυξης, τις επιχειρήσεις, ο μεσοπρόθεσμος στόχος της μείωσης της ανεργίας απομακρύνεται αισθητά, δημιουργώντας νέες οικονομικές αλλά και πολιτικές πιέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα