Μείωση της έντασης παρακολουθήσεων από την NSA εξήγγειλε ο Ομπάμα

Σε κατευναστικές δηλώσεις προς τις σύμμαχες χώρες για την ηπιότητα των παρακολουθήσεων της NSA από εδώ και στο εξής, προέβη χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, θέλοντας να προλάβει τυχόν αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με τους New York Times πρόθεση του προέδρου δεν είναι να αλλάξει μαζικά το σύστημα της NSA αλλά να χαλαρώσει

έως και να εξαλείψει τις παρακολουθήσεις προς συμμαχικά κράτη των ΗΠΑ στον Ευρωπαϊκό και Ασιατικό χώρο.

Καθώς οι άδειες για τις μαζικές παρακολουθήσεις χορηγούνται στην ΝSA από μυστικά δικαστήρια, που αποφασίζουν με βάση μυστικές ερμηνείες του πατριωτικού νόμου, ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε να παρίστανται στα μυστικά αυτά δικαστήρια και δικηγόροι του Δημοσίου, οι οποίοι να είναι σε θέση να αμφισβητούν ενώπιον της έδρας τα επιχειρήματα των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε επίσης σε «τερματισμό του προγράμματος συλλογής μεταδιδόμενων με την τωρινή μορφή του» και «ένα νέο πρόγραμμα που θα παρέχει τις απαιτούμενες δυνατότητες, χωρίς να παραμένει ο όγκος των μεταδιδόμενων στα χέρια της κυβέρνησης».

Βασιζόμενη στα έγγραφα του Σνόουντεν, η εφημερίδα «Γκάρντιαν» περιέγραψε την Πέμπτη τη συλλογή 194 εκατομμυρίων μηνυμάτων SMS ημερησίως από την NSA, όπως εκτίθεται σε άκρως απόρρητη παρουσίαση με τίτλο «Γραπτά μηνύματα, χρυσωρυχείο προς εκμετάλλευση».

Παρά τις εξαγγελίες Ομπάμα και την ήδη προδιαγεγραμμένη πορεία του συμφώνου μη-παρακολούθησης μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως καταρρέουν με την Γερμανική διπλωματία να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της επί του ζητήματος. Άλλωστε, η ομιλία του Αμερικανού προέδρου δεν προσέφερε απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που έθιξε η επιτροπή για τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών πληροφοριών την οποία ο ίδιος διόρισε, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να μεταφέρει την αρμοδιότητα πολλών αποφάσεων στο Κογκρέσο.

Keywords
Τυχαία Θέματα