ΡΕΛΑΝΣ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙ Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ

Η δημοσιονομική προσαρμογή από το 2016 και μετά αναμένεται να θέσει η κυβέρνηση όταν θα ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Την είδηση επιβεβαίωσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το οποίο παραδέχθηκε πως το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα της κυβέρνησης για τη στιγμή που θα βρεθεί επί τάπητος το θέμα του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες πέντε είναι οι βασικές παράμετροι που θα πρέπει να επανεξεταστούν στο πλαίσιο της συζήτησης για τη βιωσιμότητα

του ελληνικού χρέους:

1. Η πορεία του ΑΕΠ. Οσο βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα τόσο ο λόγος του χρέους προς ΑΕΠ θα μειώνεται. Στο οικονομικό επιτελείο είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι πολύ καλύτερη από την προβλεπόμενη και σε αυτό θα συμβάλει και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαΐου.

2. Το χρηματοδοτικό κενό. Για το επόμενο 12μηνο είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο θα πρέπει να εξεταστεί το πώς θα καλυφθεί το κενό που υπάρχει μετά την πάροδο του 12μήνου και κυρίως με τι κόστος.

3. Οι δημοσιονομικοί στόχοι. Από το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και το μέγεθος της ετήσιας μείωσης του χρέους. Οσο μεγαλύτερο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο περισσότερα κεφάλαια είναι διαθέσιμα για να αποπληρώνει η χώρα το χρέος της.

4. Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Τα έσοδα από το πρόγραμμα έχουν υπολογιστεί για την εξόφληση των χρεών της χώρας. Εάν δεν επιτυγχάνονται τα προβλεπόμενα έσοδα, τότε δεν μειώνεται όπως έχει προβλεφθεί το χρέος.

5. Από τις αποφάσεις της Ευρώπης για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα