Ραγδαίες εξελίξεις: Δέχεται η Συρία να ελεγχθούν τα χημικά της όπλα

20:04 9/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Δεκτό φαίνεται πως έκανε η Συρία το αίτημα της Μόσχας, που ζητούσε να τεθούν τα χημικά της όπλα υπό τον διεθνή έλεγχο.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τον υπουργό εξωτερικών της Συρίας, συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του, κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν πιθανότητες να αποφευχθεί η στρατιωτική επέμβαση της Δύσης.

Η Συρία δέχεται την πρόταση της Ρωσίας, βασιζόμενη στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στην ασφάλεια της χώρας» ήταν τα λόγια του Ουάλιντ

Αλ Μουάλεμ που συνέχισε: «εμπιστευόμαστε τη σοφία της ρωσικής ηγεσίας, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει μια αμερικανική επίθεση κατά του λαού μας».

Αντίστοιχα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε νωρίτερα μέσα στην ημέρα πως «Καλούμε τους σύρους αξιωματούχους όχι μόνο να δεχθούν να θέσουν υπό διεθνή έλεγχο τα αποθέματα των χημικών τους όπλων και στη συνέχεια να τα καταστρέψουν, αλλά επίσης να εντάξουν τη χώρα τους στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων»

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Russia Today οι Σύροι αντάρτες σχεδίαζαν προβοκάτσια με επίθεση χημικών κατά του Ισραήλ, από εδάφη που ελέγχονται από το καθεστώς Ασαντ.

Από την πλευρά του ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε ότι «είμαι σίγουρος ότι η διεθνής κοινότητα θα λάβει άμεσα μέτρα ώστε να εξασφαλίσει ότι τα χημικά θα αποθηκευθούν σε ασφαλές σημείο ώστε στη συνέχεια να καταστραφούν»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο Μπαν είπε ότι είναι πιθανό να καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει από τη Συρία να υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη, αποθήκευση και χρήση τέτοιων όπλων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόταση της Ρωσίας να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, ο Μπαν είπε ότι θα μπορούσε να εισηγηθεί τη δημιουργία ζωνών υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες θα μεταφέρονταν και θα καταστρέφονταν τα αποθέματα του συριακού καθεστώτος. Η πρόταση αυτή ενδέχεται να γίνει εφόσον οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαιώσουν ότι έγινε χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων, με απώτερο στόχο να ξεπεραστεί η «ενοχλητική παράλυση» του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτή πάντως θα είναι μία από τις πολλές προτάσεις που σχεδιάζει να κάνει ο Μπαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εάν οι επιθεωρητές επιβεβαιώσουν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα