Προβληματίζει η παρατεταμένη απουσία της Ειρήνης Παππά – Τι έχει συμβεί με την θρυλική ηθοποιό

Μια σκιά έχει πέσει γύρω από την διεθνούς φήμης Ελληνίδα ηθοποιό Ειρήνη Παπά, που αποτελεί μια θρυλική γυναίκα σύμβολο της Ελλάδος και του πολιτισμού.

Σημερινό δημοσίευμα της Espresso ρίχνει φως στην παρατεταμένη απουσία της. «Ζει απομονωμένη από όλους, κλεισμένη στο σπίτι της στην Αθήνα», αναφέρει το δημοσίευμα θέτοντας ερωτήματα για το «τι ακριβώς συμβαίνει με την υγεία της».

Η 87χρονη Ειρήνη Παππά – γεννήθηκε 3 Σεπτεμβρίου του 1926 στο Χιλιομόδι

Κορινθίας και υπήρξε μεγάλο αστέρι του Χόλιγουντ, της Τσινετσιτά και βέβαια οι ερμηνείες της σε σπουδαίους θεατρικούς ρόλους, έχουν γράψει ιστορία.

1 από 5 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Λίγα λόγια για την ζωή της:

Η Ειρήνη Λελέκου, η Ειρήνη Παππά ήξερε από μικρό κορίτσι, τι ήθελε να γίνει όταν θα μεγάλωνε! Ηθοποιός!

Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στην Εθνική Σχολή Κλασσικού Θεάτρου στην Αθήνα, και από την ηλικία των 15 χρόνων, ξεκίνησε να εργάζεται ως ραδιοφωνική παραγωγός, τραγουδίστρια και χορεύτρια σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Συμμετέχει σε παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου και γίνεται γρήγορα γνωστή για τις ερμηνείες της σε αρχαίες τραγωδίες. Το ξεχωριστό της ταλέντο και οι εξαιρετικές της ερμηνείες σε αρχαίες τραγωδίες, όπως «Μήδεια» και «Ηλέκτρα», δεν αργούν να την κάνουν διάσημη.

Δεν περνούσε πια, απαρατήρητη. Τουλάχιστον σε παραγωγούς του εξωτερικού, που της προτείνουν μεγάλους κινηματογραφικούς ρόλους. Κι εκείνη κάνει το μεγάλο βήμα και εγκαταλείπει την Ελλάδα.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ενσαρκώνει το ρόλο της αγωνίστριας Μαρίας Παπαδήμου στην αξέχαστη υπερπαραγωγή του Hollywood «Τα Κανόνια του Ναβαρόνε» (1961), ενώ αργότερα γίνεται η Χήρα στον «Αλέξη Ζορμπά» (1964). Το έντονο βλέμμα της, οι καθαρές γραμμές του προσώπου της, τα χαρακτηριστικά Καρυάτιδας και η έντονη προσωπικότητά της, κατακτά κοινό και αμερικανούς παραγωγούς.

Για την ταινία με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο Άντονυ Κουήν, οι δημοσιογράφοι της εποχής την «επαινούν» αλλά και την «υμνούν» για την ερμηνεία της. Η χώρα μας, μέσα από την Ειρήνη Παππά, γίνεται ευρύτερα γνωστή για τις ομορφιές της, τον πλούτο της φύσης, την φιλοξενία αλλά και τις απέραντες μπλέ θάλασσες τόσο στην Αμερική αλλά και στον κόσμο όλο!

Το 1962, ο Μιχάλης Κακογιάννης μεταφέρει με αριστουργηματικό τρόπο την περίφημη τραγωδία "Ηλέκτρα" του Ευριπίδη στη μεγάλη οθόνη, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Εκπληκτικές ερμηνείες της Ειρήνης Παπά, του Γιάννη Φέρτη, της Αλέκας Κατσέλη, του Μάνου Κατράκη και του Φοίβου Ραζή. Η ταινία κερδίζει τα βραβεία καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς και ηχητικής επένδυσης στο Φεστιβάλ των Κανών το 1962. Συνολικά κέρδισε περισσότερες από 24 τιμητικές διακρίσεις και βραβεία.

Η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη και η δική μας Ειρήνη Παπά βρίσκεται για πολλές δεκαετίες στο διεθνές κινηματογραφικό προσκήνιο. Η επιβεβαίωση για την υποκριτική της, την υπομονή, την σκληρή της δουλειά και το ταλέντο της, έρχεται το 1969 με την ταινία «Ζ», του διάσημου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά όπου η ίδια βραβεύεται ενώ το έργο κερδίζει Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και ο ίδιος ο Γαβράς, βραβείο σκηνοθεσίας και σεναρίου.

Το θεατρικό της ντεμπούτο στη σκηνή του Broadway, πραγματοποιείται το 1967 με το έργο «Εκείνο το καλοκαίρι, εκείνο το φθινόπωρο» στο πλευρό του Γιον Βόιντ (του πατέρα της Αντζελίνα Τζόλι) ενώ αργότερα τη συναντάμε να ερμηνεύει την Ελένη στις «Τρωάδες» (1972) και την Κλυταιμνήστρα στην «Ιφιγένεια» σε σκηνοθεσία του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη.

Το 1972 εμφανίζεται στο πλευρό του μεγάλου και βραβευμένου με Oscar Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου. Την πείθει να δοκιμάσει το ταλέντο της στο τραγούδι. Η Ειρήνη Παπά τον εμπιστεύεται και το τολμά. Ηχογραφεί για τον τελευταίο δίσκο του μουσικού συγκροτήματος «Aphrodite’s Child» που είχε φτιάξει (ο Παπαθανασίου) μαζί με τον Ντέμη Ρούσσο. Ο δίσκος αυτός ονομαζόταν «666», και τα μουσικά του θέματα ήταν βασισμένα στην Αποκάλυψη του Ιωάννη.

Η ερμηνεία της στις αρχαίες τραγωδίες τις οποίες λατρεύει και ερμηνεύει με μοναδικό προσωπικό ύφος, ήταν κάτι μαγικό. Με αρχή την «Ηλέκτρα» και τη «Μήδεια» οι προτάσεις έρχονταν η μία μετά την άλλη.

Το 2000 ήταν ακόμα μια σπουδαία χρονιά! Της απονέμεται ο τίτλος της «Γυναίκας της Ευρώπης» θεωρώντας το πολιτιστικό και πνευματικό της έργο σπουδαίο αλλά και την προσωπικότητά της εξαιρετική.

Προσωπική ζωή

Σε ηλικία 18 χρονών παντρεύεται τον συγγραφέα 'Αλκη Παππά, χωρίζοντας σχετικά σύντομα. Κράτησε ωστόσο το επίθετό του και με αυτό έκανε διεθνή καριέρα. Η προσωπική της ζωή γνώρισε τεράστια άνθιση από τις σχέσεις που σύναψε, όπως αυτή με τον «Μάρλον Μπράντο» στον οποίο η γοητεία της επέδρασε για ολόκληρα χρόνια, διατηρώντας φιλίες άλλες ακλόνητες και άλλες απογοητευτικές, όπως συμβαίνει με όλους σχεδόν τους μεγάλους καλλιτεχνικούς αστέρες.

Ενδεικτικά, o «Felini» ήταν από τους μεγαλύτερους θαυμαστές της δουλειάς της και η στενή της φίλη «Katharine Hepburn» δεν σταματούσε να λέει πως η «Ειρήνη Παππά» είναι μία από τις καλύτερες ηθοποιούς στην ιστορία του σινεμά.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα