Προς νέες εκλογές στην Ισπανία; «Δεν θα επιτρέψουμε στον Ραχόι να κυβερνήσει», λέει ο Ιγκλέσιας

Με τον δικομματισμό να αποτελεί παρελθόν για την πολιτική σκηνή της Ισπανίας και το Podemos σε «επίσημη πρώτη» στη Βουλή ως τρίτη πολιτική δύναμη, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας διαμηνύει την επομένη της κάλπης ότι το κίνημά του «δεν θα επιτρέψει ούτε ενεργητικά, ούτε παθητικά» να συγκροτηθεί κυβέρνηση υπό το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του ηγέτη των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Με μια πρώτη ανάγνωση

αυτό σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα νέες εκλογές, αφού μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να «ευλογήσει» ο τέως πρωθυπουργός μια κυβέρνηση συνεργασίας με άλλον στο τιμόνι της χώρας, τη στιγμή που το κόμμα του κατέγραψε, έστω και πύρρειο, νίκη στις εκλογές [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 28,72% των ψήφων και 123 έδρες, νούμερο το οποίο απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την οποία απαιτούνται 176 έδρες. Θα μπορούσε λόγω ιδεολογίας να κάνει συγκυβέρνηση με την κεντροδεξιά παράταξη των φιλελεύθερων Ciudadanos, αλλά και πάλι τα κουκιά δεν βγαίνουν, καθώς οι τελευταίοι έλαβαν 40 έδρες (14% των ψήφων).

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση (22%) και 90 έδρες, επίσης δεν μπορεί να συγκυβερνήσει με τους Podemos (20,7%), που απέσπασαν 69 έδρες. Ακόμη και αν τους ενίσχυε το κομμουνιστικό κόμμα, οι 170 βουλευτές θα ήταν ταβάνι, καθώς το IU-UP περιορίστηκε στις 11 έδρες. Μόνο με τη συνδρομή του τέταρτου κόμματος θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μια υποτιθέμενη Αριστερή συμμαχία, αλλά μοιάζει αδύνατο να συνυπογράψουν οι κεντροδεξιάς προέλευσης Ciudadanos σε ένα τέτοιο υβρίδιο (ασχέτως με το αν στην Ελλάδα οι Τσίπρας και Καμμένος θέλουν να πιστεύουν ότι το έχουν καταφέρει…).

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, ο αρχηγός των Podemos δήλωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα κύκλο διαβουλεύσεων με όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για να διερευνηθούν πιθανές μετεκλογικές συμφωνίες.

«Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες το Podemos δεν θα επιτρέψει ούτε ενεργητικά, ούτε παθητικά μία κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος» δήλωσε ο Ιγκλέσιας, που απ’ ότι φαίνεται έχει στρέψει ήδη το βλέμμα του στο ενδεχόμενο νέων βουλευτικών εκλογών, δηλώνοντας αισιόδοξος για τις επιδόσεις της παράταξής του, σε ένα τέτοιο σενάριο.

The post Προς νέες εκλογές στην Ισπανία; «Δεν θα επιτρέψουμε στον Ραχόι να κυβερνήσει», λέει ο Ιγκλέσιας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα