Πρόεδρος της ΠΓΔΜ: Η Αθήνα μας στερεί το δικαίωμα στην ευημερία

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του στο κοινοβούλιο, έκανε λόγο για το πλήρωμα του χρόνου που ήρθε σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στις 5 Δεκεμβρίου του 2011, να τεθεί σε ισχύ και να ζητηθεί από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να υποβάλει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά

με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας, οι οποίες διεξάγονται υπό την μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ υπενθύμισε ότι πριν από μερικές ημέρες, στις 5 Δεκεμβρίου 2013, συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την έκδοση της ετυμηγορίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Το ψήφισμα που είχε εκδώσει τότε το Διεθνές Δικαστήριο επέβαλλε στις δύο χώρες να συμφωνήσουν για την ονομασία και ιδιαίτερα στην Ελλάδα να μην παρακωλύει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς εφόσον αυτή η ένταξη γίνεται με την ονομασία που έχει γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο.

"Στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, αφήσαμε επαρκές χρονικό περιθώριο δύο ολόκληρων χρόνων στο νότιο γείτονά μας, με την ελπίδα ότι με καλή πίστη θα ανταποκριθεί τόσο στις δικές μας προσδοκίες όσο και σε αυτές του Δικαστηρίου. Τις προσδοκίες ότι δεν θα επαναλάβει την ανεύθυνη συμπεριφορά του Βουκουρεστίου (σ.σ. εννοεί τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, οπότε η ΠΓΔΜ δεν έλαβε πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία). Μία συμπεριφορά που κρίθηκε παράνομη από το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο του κόσμου. Όμως, η Αθήνα δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και συνέχισε να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Συνέχισε να μην σέβεται την Ενδιάμεση Συμφωνία και την ετυμηγορία του Δικαστηρίου. Συνέχισαν με τις παλιές παρεμποδίσεις, τους εκβιασμούς και τις πιέσεις, καρυκευμένες με νέες δικαιολογίες" ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ.

"Ως γείτονες δεν θέλαμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Αθήνας, αλλά αναγκαστήκαμε σε αυτή την κίνηση. Ως γείτονες δεν θέλουμε να απευθυνθούμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τον δημιουργό των ψηφισμάτων στο πλαίσιο των οποίων διεξάγεται η διαδικασία και να ζητήσουμε αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου και τον σεβασμό αυτής, άνευ όρων. Αλλά, όπως και στο Βουκουρέστι, έτσι και τώρα δεν έχουμε άλλη επιλογή" πρόσθεσε.

Ο κ. Ιβάνοφ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, δεν υιοθέτησε τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

"Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί να επιτύχει συναίνεση, εξαιτίας ενός κράτους- μέλους. Όλο τον καιρό είμαστε αντιμέτωποι με τελεσίγραφα από το νότιο γείτονά μας, όχι μόνο για το όνομα του κράτους, αλλά και για την ταυτότητα των 'μακεδόνων' πολιτών. Η Αθήνα, παρεμποδίζοντας την ενσωμάτωσή μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, μας στερεί το δικαίωμα στην ευημερία" συμπλήρωσε.

Η σημερινή ετήσια ομιλία του κ. Ιβάνοφ στη Βουλή ήταν η τελευταία του, στη διάρκεια της παρούσας θητείας του ως προέδρου της ΠΓΔΜ, η οποία ολοκληρώνεται την άνοιξη του 2014.

Ο κ. Ιβάνοφ εξελέγη πρόεδρος της ΠΓΔΜ για πενταετή θητεία την άνοιξη του 2009. Για την ώρα είναι αμφίβολο εάν το κόμμα που τον έχρισε υποψήφιό του στις εκλογές του 2009, το κυβερνών VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, θα τον προτείνει εκ νέου για υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2014.

Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ εκτιμά ότι η θητεία του κ. Ιβάνοφ ως προέδρου της χώρας χαρακτηρίστηκε από το γεγονός ότι δεν κατόρθωσε να βγει από την "σκιά" του κόμματος το οποίο τον υποστήριξε για την προεδρία και να σχηματίσει ένα διακριτό πολιτικό προφίλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα