Πρέπει να μείνει στη ζωή – Οι ΗΠΑ αγωνιούν για την υγεία του βομβιστή της Βοστόνης

Η διατήρηση του ύποπτου για τη βομβιστική επίθεση στο μαραθώνιο της Βοστόνης, Τζοκάρ Τσαρνάεφ, στη ζωή και σε κατάσταση στην οποία να μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις της αντιτρομοκρατικής είναι ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια των ΗΠΑ, όπως ανέφερε ο –επί 21 χρόνια- Αμερικανός εισαγγελέας Ρίτσαρντ Ρόπερ στο Yahoo News το Σάββατο.

Μέχρι χθες, ο Τζοκάρ πάλευε για τη ζωή του, όπως ανέφεραν

οι πληροφορίες, και βρισκόταν υπό μέγιστη επιτήρηση στο νοσοκομείο Beth Israel Deaconess Medical Center της Βοστόνης. Ο ύποπτος έχει αποκομίσει τραύματα στον λαιμό και στο πόδι του, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρομαχικών μεταξύ εκείνου, του αδερφού του –ο οποίος σκοτώθηκε- και της αστυνομίας, την Παρασκευή.

Ο Τζοκάρ, 19 ετών, και ο αδερφός του, Ταμερλάν (26 ετών), θεωρούνται ύποπτοι για τη βομβιστική επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστόνης, καθώς φέρεται να τοποθέτησαν τις τσάντες με τα εκρηκτικά δίπλα από τη γραμμή του τερματισμού. Οι δύο εκρήξεις σκότωσαν τρεις ανθρώπους και τραυμάτισαν 180 ακόμα.

Ο Τζοκάρ κατόρθωσε προσωρινά να ξεφύγει από τις Αρχές, οι οποίες τον εντόπισαν να κρύβεται σε μία βάρκα, στην πίσω αυλή ενός σπιτιού, στο Γουότερταουν. Εκεί, ο 19χρονος Τσετσένος παραδόθηκε νωρίς τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).

Ο Ρόπερ, που συνταξιοδοτήθηκε το 2008, έπειτα από 21 χρόνια στο επάγγελμα, προβλέπει ότι θα απαγγελθούν ποινές στον Τζοκάρ ενόσω εκείνος βρίσκεται στο νοσοκομείο, κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ τονίζει ότι «όταν η κατάσταση της υγείας του καλυτερεύσει, τότε θα οδηγηθεί στο δικαστήριο».

Μέχρι στιγμής, οι Αρχές των ΗΠΑ αδυνατούν να βρουν το κίνητρο πίσω από την επίθεση της Δευτέρας. Οι αδερφοί Τσαρνάεφ, που γεννήθηκαν στο Κιργιστάν και έχουν Τσετσένικη καταγωγή, ζούσαν στο Κέιμπριτζ για πολλά χρόνια. Οι δύο τους είχαν λάβει την αμερικανική υπηκοότητα μόλις πέρυσι.

Λίγες ώρες μετά τη διεθνή έκθεση του FBI, στην οποία παρακαλούσε οποιονδήποτε πολίτη έχει κάποια πληροφόρηση σχετικά με την επίθεση ή έχει παρατηρήσει κάτι, να το αναφέρει αμέσως, τα αδέρφια θεωρούνται ύποπτα και για τη δολοφονία ενός αστυνομικού του πανεπιστημίου του MIT.

Όπως προκύπτει, η εγκληματικές ενέργειες του νεαρού Τσετσένου παρουσιάζουν στους εισαγγελείς μία ευρεία επιλογή ποινών, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η θανατική. Ο Ρόπερ, ο οποίος έχει στείλει δύο άτομα στον θάνατό τους όλα αυτά τα χρόνια, τόνισε ότι οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη είναι αρκετοί.

«Η ηλικία, η υπαιτιότητα, η συμμετοχή στην τοποθέτηση και εφόσον οι συνεργοί του είναι λίγοι, είναι μερικά από τα πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν» δήλωσε, προσθέτοντας ότι πιθανή συνεργασία του 19χρονου μπορεί να αποβεί «χρυσή» για τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία. «Θα μπορέσουμε να μάθουμε εάν συνδέεται με άλλους ξένους τρομοκράτες ή αν άλλοι τρομοκράτες βρίσκονται εδώ» συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρώην εισαγγελέας.

Keywords
Τυχαία Θέματα