Πραξικόπημα (;) στην Ταϋλάνδη – Στρατιωτικός νόμος μετά από έξι μήνες διαδηλώσεων

Ένα βήμα πριν το πραξικόπημα βρέθηκε η Ταϋλάνδη η οποία είδε τον στρατό να κηρύσσει στρατιωτικό νόμο προκειμένου να επιβάλλει την τάξη, μετά από πολλούς μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και αναταραχών.

Το Associated Press που μετέδωσε την είδηση έθεσε ερωτηματικά για την δημοκρατική πορεία της χώρας τονίζοντας πως δεν είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις του στρατού και πως η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν το πραξικόπημα. Ο αρχηγός του στρατού ωστόσο, Πράγιουθ

Τσανότσα, ξεκαθάρισε πως περίπτωση παραξικοπήματος δεν υπάρχει και πως ο στρατιωτικός νόμος για την αποκατάσταση της ειρήνης και της τάξης.

Ο στρατός κατήργησε το κέντρο της κυβέρνησης για τη Διατήρηση της Ειρήνης και της Τάξης (CAPO) και ανακοίνωσε τη σύνθεση ενός νέου κέντρου που θα ελέγχεται από τον στρατό. Η κυβέρνηση ωστόσο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία της χωρίς να επηρεαστεί από τις εξελίξεις. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διοικεί την χώρα τονίζοντας παράλληλα πως: «Είναι καλό το ότι ο στρατός φροντίζει για την ασφάλεια της χώρας. Ωστόσο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κατέχει την πλήρη εξουσία για τη διακυβέρνηση της χώρας».

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται επί έξι συνεχείς μήνες κατά της κυβέρνησης και επιδιώκουν την ανατροπή της. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 700 έχουν τραυματιστεί.

Ο ηγέτης του φιλοκυβερνητικού κινήματος της Ταϊλάνδης, «κόκκινα πουκάμισα», δήλωσε ότι ο ίδιος και όσοι τον υποστηρίζουν θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις στα περίχωρα της Μπανγκόκ έως ότου αποκατασταθούν οι «δημοκρατικές αρχές» που θα οδηγήσουν σε εκλογές.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανακοίνωση του στρατού για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, ο Τζάτουπορν Προμπάν, δήλωσε στο Ρόιτερς «δεν πειράζει». «Θα μείνουμε εδώ και θα συνεχίσουμε τις διαδηλώσεις έως ότου η χώρα επανέλθει στις δημοκρατικές αρχές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε εκλογές και θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκλογή νέου πρωθυπουργού», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα