Πώς μας έκλεβαν οι λαθρέμποροι στα καύσιμα

Προηγμένο λογισμικό, εικονικές κλοπές και αδήλωτες ταμειακές μηχανές είναι μερικά μόνο από «κατασκοπικά» μέσα που χρησιμοποιούσαν τρει συμμορίες που διακινούσαν λαθραία καύσιμα στην περιοχή της Αττικής.

Μετά από έρευνα που διήρκησε αρκετούς μήνες οι Αρχές συνέλλαβαν 10 Έλληνες από 24 έως 81 ετών για φορολογικά και τελωνειακά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, οι πράξεις των οποίων είχαν ως αποτέλεσμα το κράτος να χάσει πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ. Τα μέλη των κυκλωμάτων χρησιμοποιούσαν απίστευτα κόλπα προκειμένου να αποκρύψουν την παράνομη δράση

τους και να αποφύγουν τους ελέγχους των διωκτικών Αρχών

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι οι συλληφθέντες είναι πρόσωπα υπεράνω υποψίας και μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται πρόεδροι, διαχειριστές, νόμιμοι εκπρόσωποι ή υπάλληλοι εταιρειών και επιχειρήσεων εμπορίας και διάθεσης υγρών καυσίμων. Μάλιστα σε μία από τις υποθέσεις ο συλληφθείς είναι λογιστής ενώ σε άλλη εμφανίζεται ως «κρυφός» εκμεταλλευτής τριών ομοειδών εταιρειών εμπορίας υγρών καυσίμων.

Όλοι οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ενώ σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές αναζητούνται άλλοι τέσσερις Έλληνες – μέλη των εγκληματικών ομάδων. Τα στοιχεία ταυτότητας τους έχουν ταυτοποιηθεί και έχει εξατομικευτεί η εμπλοκή και ο ρόλος τους στις εγκληματικές ομάδες.

Από την έρευνα, προέκυψε ότι τα τρία οργανωμένα κυκλώματα δρούσαν είτε αυτοτελώς, είτε συνεργαζόμενα μεταξύ τους και εμπορευόντουσαν παράνομα μεγάλες ποσότητες λαθραίων καυσίμων, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της εικονικής τιμολόγησης και της έκδοσης ανακριβών ή ψευδών φορολογικών παραστατικών.Για τη διάθεση των καυσίμων στην αγορά χρησιμοποιούσαν «συνεργαζόμενα» πρατήρια ή επιχειρήσεις υγρών καυσίμων καθώς και πρατήρια εμφανούς ή «αφανούς» ιδιοκτησίας μελών των κυκλωμάτων ή συνεργατών τους.

Από την παράνομη δράση τους εκτιμάται ότι έχουν αποκομίσει παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά, ενώ το Δημόσιο έχει στερηθεί από δασμούς, τέλη και εισφορές που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι η πρώτη εγκληματική ομάδα:

Έχει διαθέσει στην κατανάλωση πάνω από 1.001.763 λίτρα λαθραίων υγρών καυσίμων, για τα οποία το σύνολο των εκτιμώμενων διαφυγόντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που στερήθηκε το Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνά τα 831.453 €δεν έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 743.450 €εξέδωσε και παρέλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας πάνω από 254.479 €δεν έχει αποδώσει τέλη και εισφορές ύψους 24.536 €δεν εξέδωσε παραστατικά στοιχεία για την πώληση καυσίμων, καθαρής αξίας τουλάχιστον 1.566.951 €δεν εξέδωσε παραστατικά στοιχεία συνολικής εκτιμώμενης μικτής αξίας 13.628,415 €, κατά την πώληση πετρελαίου θέρμανσηςεξέδωσε ανακριβώς ενενήντα πέντε (95) δελτία αποστολής, κατά την διακίνηση καυσίμων

Η δεύτερη εγκληματική ομάδα:

έχει διαθέσει στην κατανάλωση πάνω από 984.437 λίτρα λαθραίων υγρών καυσίμων για τα οποία το σύνολο των εκτιμώμενων διαφυγόντων δασμών, φόρων
Keywords
Τυχαία Θέματα