Πώς η «μεταβατική κυβέρνηση στρατιωτικών» θα ανέτρεπε τον Παπανδρέου

Δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον των πολιτών από την πολύκροτη υπόθεση καταγγελιών για παράνομο πλουτισμό πολιτικών και από το Καρούζος Gate που εμπλέκει τρεις πολιτικούς σε σκάνδαλο ξεπλύματος 10.200.000.000 ευρώ. Ο είδηση ενός παρολίγον πραξικοπήματος και επιβολής στρατιωτικού νόμου στην Ελλάδα τα σκέπασε όλα.

Το μεσημέρι της 1ης Νοεμβρίου 2011, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο τότε υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης, Πάνος Μπεγλίτης, καλούσε στο γραφείο του στο Πεντάγωνο τους

αρχηγούς των Επιτελείων. “Σε λίγη ώρα θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ το οποίο και θα σας αποστρατεύσει” ήταν τα λόγια προς τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο και τους αρχηγούς Στρατού Φραγκούλη Φράγκο, Ναυτικού αντιναυάρχου Δημήτριο Ελευσινιώτη και Αεροπορία αντιπτεράρχου Βασίλειου Κλόκοζα.

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν εξήγησε ποτέ πειστικά την αιφνιδιαστική αυτή αποστρατεία του συνόλου της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά έγκυρες πηγές, που επικαλείται “Το Βήμα”, αναφέρουν ότι με την κίνηση αυτή απετράπηκε η όξυνση ενός κλίματος πολιτικής αποσταθεροποίησης και αποφεύχθηκε πραξικόπημα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Το σενάριο του πραξικοπήματος είχε συζητηθεί και τότε από πολλούς που θορυβήθηκαν με τις αποστρατεύσεις. Μάλιστα, δημοσιογράφος της Liberation είχε αναφέρει σε άρθρο του ότι στην περιβόητη συνάντηση Παπανδρέου με Μέρκελ και Σαρκοζί στη Γαλλία, όπου τους ενημέρωσε για το ελληνικό δημοψήφισμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στον Γάλλο πρόεδρο και στην Γερμανίδα καγκελάριο για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που μια εφημερίδα σαν το Βήμα παρουσιάζει τόσες λεπτομέρειες.

Η τελική απόφαση για τις αποστρατείες ελήφθη τα ξημερώματα της Τρίτης 1ης Νοεμβρίου 2011. Εκείνη την ώρα ο Γιώργος Παπανδρέου οριστικοποίησε τις αποφάσεις του σε μυστική συνεννόηση με τον Πάνο Μπεγλίτη, αλλά οι αποφάσεις είχαν ουσιαστικά ληφθεί λίγες ημέρες νωρίτερα. Ο τότε πρωθυπουργός την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα επέστρεφε από τις Βρυξέλλες, όπου είχε επιτευχθεί η Συμφωνία της 26ης και 27ης Οκτωβρίου για το λεγόμενο “δεύτερο μνημόνιο” και την αναδιάρθρωση του χρέους. Είχε ενημερωθεί ότι στις 26 Οκτωβρίου οι Μπεγλίτης και Μαγκριώτης αποδοκιμάστηκαν έντονα καθώς προσέρχονταν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη για τον καθιερωμένο εορτασμό.

Τα επεισόδια οργανώθηκαν, σύμφωνα με πηγές κοντά στον κ. Μπεγλίτη, από ακροδεξιές ομάδες και παραεκκλησιαστικές οργανώσεις που διατηρούν “ανοιχτή γραμμή”, όπως σημειώνει “Το Βήμα”, με αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων – απόστρατους και μη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στις 28 Οκτωβρίου μετέβη στο Ηράκλειο της Κρήτης για τη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με θέμα την Αραβική Άνοιξη, με πολλούς να αναφέρουν ότι ετοιμάζεται να απλωθεί και στην Ελλάδα. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έφτανε η πληροφορία ότι κατά τη διάρκεια της παρέλασης προπηλακίστηκαν και αποδοκιμάστηκαν πολιτικοί σε πολλές πόλεις της χώρας. Η στρα

Keywords
Τυχαία Θέματα