Πώς η Χρυσή Αυγή έχτισε βήμα- βήμα το ισχυρό δίκτυο τοπικών οργανώσεων στις άλλοτε «κόκκινες συνοικίες»

Η ενδυνάμωση της Χρυσής Αυγής στην Αττική και ιδιαίτερα στους ιστορικούς «κόκκινους δήμους» της Β’ Πειραιώς δεν είναι τυχαία. Ένας ισχυρός μηχανισμός χτίζεται σταδιακά εδώ και χρόνια κάτω από τα μάτια της κυβέρνησης, των τοπικών αρχών και της αστυνομίας. Οι τοπικές οργανώσεις ισχυροποιούνται με ισχυρές στρατιές ψηφοφόρων χτίζοντας παράλληλα ένα δίκτυο «ελέγχου» των οικονομιών τους.

Η Χρυσή Αυγή,

όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σημερινό άρθρο της Καθημερινής, «με μεθοδικότητα και στρατηγική –συστατικά δηλαδή που οδήγησαν και στην επικράτησή της στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα- κατάφερε να δημιουργήσει ισχυρούς πυρήνες στις λαϊκές συνοικίες του Περάματος, του Κερατσινίου, της Νίκαιας και της Δραπετσώνας, σκορπώντας τον τρόμο, τη βία και, από προχθές, και τον θάνατο».

Ο πρώτος πυρήνας μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά δημιουργήθηκε στην Νίκαια. Εκεί, η αρχικά μικρή Χρυσή Αυγή προκειμένου να καταφέρει να ισχυροποιηθεί στρατολόγησε κόσμο από διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου ακόμα και από την επαρχία ώστε να «τροφοδοτήσει» τους πυρήνες των περιοχών που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση και την ανεργία δηλαδή τις συνοικίες του Περάματος και της Δραπετσώνας.

Με υπομονή «έχτιζαν» καθημερινά το προφίλ τους. Με πογκρόμ στις γειτονιές αρχικά ενάντια στους μετανάστες ώστε να συσπειρώσουν τον κόσμο της νύχτας και με «αγαθοεργίες» το πρωί και διανομές τροφίμων. Σιγά σιγά έχτισαν δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες, που καθρεφτίστηκαν αργότερα στα ποσοστά του κόμματος στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 (10,9% στο Πέραμα, στο Κερατσίνι 9,4%, στη Νίκαια 8,7%).

Τότε η Οργάνωση έδειξε και το πραγματικό της πρόσωπο, όπως αναφέρει η αρθρογράφος της Καθημερινής.

«Τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου, μέλη της Χ.Α. εισέβαλαν στο σπίτι όπου διέμεναν πέντε Αιγύπτιοι ψαράδες στο Ικόνιο Περάματος, στέλνοντας έναν εξ αυτών στο νοσοκομείο με συντριπτικό κάταγμα στην κάτω γνάθο και στα ρινικά οστά. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο βουλευτής της Χ.Α. Γ. Λαγός σε ομιλία του είχε πει ότι «από εδώ και στο εξής οι Αιγύπτιοι ψαράδες στο Κερατσίνι θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή». Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην περιοχή αναφέρουν ότι η επίθεση δεν είχε μόνο ρατσιστικά χαρακτηριστικά, αλλά εντασσόταν σε γενικότερη επιχείρηση ελέγχου της Ιχθυόσκαλας».

Ακολούθησαν πάμπολλα περιστατικά, πολλά από τα οποία δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας.

Η σοβαρότητα της κατάστασης ενδυναμωνόταν σταδιακά αλλά όλοι «κώφευαν». «Τον Φεβρουάριο, φωνάζοντας «έξω οι ξένοι», επιτέθηκαν στο πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στο Πέραμα, τρομοκρατώντας τους ασθενείς, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες περίπου 50 χρυσαυγίτες προχώρησαν σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση με λοστούς και καδρόνια σε μέλη του ΚΚΕ που έκαναν αφισοκόλληση, τραυματίζοντας σοβαρά εννέα εξ αυτών».

«Είναι φανερό ότι αφού κατάφεραν να δείρουν μέλη κοινοβουλευτικού κόμματος (σ.σ.: μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία σύλληψη), μετά ένιωσαν ότι δεν τους σταματά τίποτα… ίσως τώρα κάτι να αλλάξει», κλείνει το άρθρο αναφέροντας δήλωση μέλους της αντιφασιστικής κίνησης Κερατσινίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα