Πώς η αυτοκρατορία της LEGO στάθηκε ξανά στα πόδια της [εικόνες]

Πριν λίγες ημέρες, η LEGO ανακοίνωσε εκτίναξη των εσόδων της κατά 25% το 2015 και άλμα 31% στα καθαρά κέρδη της. Η «αυτοκρατορία από τουβλάκια», όμως, δεν ήταν πάντοτε τόσο κραταιή.

Στη δεκαετία του 1990 άρχισε η πτώση, με αποκορύφωμα το 2003, όταν η LEGO είδε τον τζίρο της να βυθίζεται κατά 30%. Την επόμενη χρονιά, τα έσοδά της συρρικνώθηκαν επιπλέον κατά 10%. Τι οδήγησε, όμως, την εταιρεία

που μεγάλωσε δημιουργικά τόσες γενιές στο χείλος της καταστροφής; Η απάντηση βρίσκεται στα λάθος δεδομένα, συγκεκριμένα στα «μεγάλα δεδομένα» (big data).

Όλες οι μελέτες που είχε χρηματοδοτήσει η LEGO στη μεταβατική εποχή της δεκαετίας του 1990, όταν τα παιδιά άρχισαν να στρέφονται στις παιχνιδομηχανές της εποχής, όπως το Atari και το Nintendo, κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα: τα τουβλάκια δεν έχουν κανένα μέλλον. Η γενιά των millennials (όσων γεννήθηκαν μετά το 1980) θα έχανε κάθε ενδιαφέρον για τις κατασκευές, τα παιδιά θα έχαναν τη φαντασία τους και θα στρέφονταν μαζικά στα νέα παιχνίδια που φέρνει η ψηφιακή εποχή.

Αποτέλεσμα αυτών των δεδομένων ήταν η εταιρεία να γυρίσει την πλάτη στα τουβλάκια που την έκαναν διάσημη και να διαθέσει τους πόρους της σε θεματικά πάρκα, συλλογές παιδικών ρούχων, video game, βιβλία, περιοδικά, τηλεοπτικές εκπομπές και αλυσίδες λιανικής.

Με αυτές τις προβλέψεις, η LEGO κατόρθωσε το ακατόρθωτο: όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά να αναπτυχθεί αξιοποιώντας τις νέες τάσεις που έφερε στην αγορά το millennium. Πούλησε τα θεματικά πάρκα της και έκλεισε στρατηγικές συμμαχίες με τους νέους «ήρωες» των παιδιών, όπως ο Χάρι Πότερ και ο Μπομπ ο Μάστορας. Ταυτόχρονα, περιόρισε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της και επεκτάθηκε σε νέες, ανεξερεύνητες αγορές.

Η μεγαλύτερη στροφή στην ιστορία της LEGO, όμως, πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2004, όταν τα στελέχη του μάρκετινγκ επισκέφτηκαν το δωμάτιο ενός 11χρονου αγοριού σε μια κωμόπολη της Γερμανίας. Τι γύρευαν εκεί; Ήθελαν να δουν από κοντά τα παιχνίδια με τα οποία παίζει ένα παιδί της εποχής και να καταλάβουν τι ήταν αυτό που έκανε τα LEGO ξεχωριστά.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν πόσο έξω είχαν πέσει. Όλα όσα υποστήριζαν οι έρευνες για τα παιδιά της ψηφιακής εποχής και τις νέες συμπεριφορές τους ήταν λάθος. Διαπίστωσαν ότι ο 11χρονος, εκτός από φανατικός παίκτης LEGO, έκανε παθιασμένα skateboard. Περήφανος, έδειξε στους ανθρώπους της LEGO ένα ζευγάρι παπουτσιών Adidas, τα οποία είχε «λιώσει» στις προπονήσεις του με το skateboard. Τα τρυπημένα παπούτσια ήταν για το παιδί το χρυσό του μετάλλιο, το έπαθλο της επιμονής του να κάνει κάτι που αγαπούσε και ήθελε να ξεχωρίσει σε αυτό.

Τότε, η ομάδα της LEGO κατάλαβαν ότι το πιο σπουδαίο πράγμα για ένα παιδί είναι να κερδίσει την αναγνώριση ανάμεσα στους συνομήλικούς του μέσα από τη σκληρή προσπάθεια και να πετύχει σε κάτι που τον πάθιαζε. Συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να ξεχωρίσουν σε κάτι που αγαπούν, όση προσπάθεια και αν χρειάζεται να καταβάλλουν για αυτό. Δεν διστάζουν να δείξουν όση υπομονή και επιμονή χρειάζεται και να αφιερώσουν ατελείωτο χρόνο μέχρι να το πετύχουν.

Από εκείνη τη στιγμή, η LEGO στράφηκε ξανά σε αυτό που την έκανε μοναδική: τα τουβλάκια. Όχι μόνο τα σχεδίασε από την αρχή κρατώντας το αρχικό τους μέγεθος, αλλά άρχισε να κατασκευάζει ακόμη πιο μικρά τουλβάκια που επιτρέπουν στα μεγαλύτερα παιδιά να πετύχουν μεγαλύτερη δεξιοτεχνία στις κατασκευές τους. Για τους παίκτες των LEGO –μικρούς και μεγάλους- οι κατασκευές με τουβλάκια αντιπροσωπεύουν τη σκληρή δουλειά, την αναλυτική σκέψη, τη φαντασία, την αριστεία.

Δέκα χρόνια αργότερα, οι καρποί αυτής της στροφής προς την «παράδοση» ήταν εμφανείς: μετά την τεράστια επιτυχία της ταινίας The Lego Movie και την εμπορική επιτυχία των προϊόντων της σειράς, τα έσοδα της LEGO αυξήθηκαν κατά 11% ξεπερνώντας τα 2 δισ. δολάρια. Ήταν η πρώτη φορά που η LEGO άφηνε πίσω της τη μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της, τη Mattel, για να αναρριχηθεί στην κορυφή της παγκόσμιας βιομηχανίας παιχνιδιών.

Τον περυσινό Φεβρουάριο, ο πρωταθλητής των παιχνιδιών ανέβηκε ακόμη πιο ψηλά, όταν ανακηρύχθηκε ως η «πιο ισχυρή επωνυμία» παγκοσμίως, κλέβοντας το στέμμα από τη Ferrari.

1 από 8 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

πηγή: insider.gr

The post Πώς η αυτοκρατορία της LEGO στάθηκε ξανά στα πόδια της [εικόνες] appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα