Πώς η Credit Suisse βοηθούσε πελάτες από τις ΗΠΑ να φοροδιαφεύγουν

Όταν ο πελάτης έφτασε στο σημείο της συνάντησης, «τον οδήγησαν σε ένα ασανσέρ που δεν είχε ούτε κουμπιά, ούτε ενδείξεις με τους ορόφους. Κάποιος το χειριζόταν από απομακρυσμένο σημείο. Η συνάντηση έγινε σε μια ξεχωριστή, απλή, αίθουσα συνεδριάσεων και όχι στο γραφείο ενός τραπεζίτη. Όλα αυτά αποτελούσαν επίδειξη του πόσο σοβαρά λάμβανε υπόψη της τη μυστικότητα η Credit Suisse».

Η παραπάνω φράση θα μπορούσε να προέρχεται από (κακογραμμένο) αμερικανικό κατασκοπευτικό μυθιστόρημα, αλλά στην πραγματικότητα ανήκει στον Αμερικανό γερουσιαστή κ. Καρλ Λεβίν, ο οποίος περιγράφει με ποιο

τρόπο οι Ελβετοί τραπεζίτες βοηθούσαν τους Αμερικανούς πελάτες τους να κρύβουν περιουσιακά στοιχεία από την αμερικανική εφορία. Ναι. Οι τραπεζίτες της Credit Suisse παίρνουν πολύ σοβαρά τη μυστικότητα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Μπρέιντι Ντάγκαν κατά την κατάθεσή του χθες στην υποεπιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, υποστήριξε ότι οι αρχές των ΗΠΑ ανακάλυψαν μόνο «περιστασιακές αποδείξεις» ανάρμοστης συμπεριφοράς και ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν γνώριζε ότι η μικρή ομάδα υπαλλήλων της βοηθούσε Αμερικανούς πελάτες να φοροδιαφεύγουν.

Στην προσπάθεια τους να κρύψουν τη δραστηριότητά τους από την αμερικανική εφορία αλλά και να εντυπωσιάσουν τους πελάτες τους οι Ελβετοί τραπεζίτες υπερέβαλαν εαυτόν. Βοήθησαν τους πελάτες τους να συμπληρώσουν με λανθασμένα στοιχεία αιτήσεις για έκδοση βίζας, χρησιμοποίησαν ιδιωτικά ασανσέρ, κατέστρεψαν χιλιάδες έγγραφα και τέλος πάντων έβαλαν τη φαντασία τους να δουλέψει προκειμένου να κρύψουν τα περίπου 12 δισ. δολάρια των 22 χιλιάδων πελατών τους. Σε ορισμένους πελάτες έδιναν τα έγγραφα που σχετίζονταν με τον λογαριασμό τους κρυμμένα μέσα σε αθλητικά περιοδικά.

Συνολικά περίπου 1.800 τραπεζίτες της Credit Suisse εργάζονταν προκειμένου να βοηθήσουν τους Αμερικανούς πελάτες τους να φοροδιαφύγουν. Υπολογίζεται ότι μεταξύ του 2002 και του 2008 οι τραπεζίτες της Credit Suisse πραγματοποίησαν τουλάχιστον 150 ταξίδια στις ΗΠΑ προκειμένου να συμβουλεύσουν τους πελάτες τους. Ορισμένες φορές δεν δίσταζαν να συμπληρώνουν ψευδή στοιχεία στις αιτήσεις για έκδοση βίζας που κατέθεταν στις αμερικανικές αρχές, παρουσιαζόμενοι ως τουρίστες.

Η Credit Suisse βοηθούσε επίσης τους πελάτες της να δημιουργούν υπερπόντιες εταιρείες (offshore) «σφραγίδες» ώστε να μην πληρώνουν φόρους και τους συμβούλευε τα εμβάσματα που έστελναν πίσω στις ΗΠΑ να είναι μικρότερα των 10 χιλιάδων δολαρίων ώστε να μην ενεργοποιούνται οι αμερικανικές φορολογικές αρχές, σύμφωνα με την έκθεση 175 σελίδων της μόνιμης υποεπιτροπής Ερευνών της αμερικανικής Γερουσίας. Επίσης, η αλληλογραφία με την κίνηση του λογαριασμού του πελάτη δεν αποστελλόταν μέσω ταχυδρομείου. Και επειδή ο πελάτης είναι υπεράνω όλων, η Credit Suisse άνοιξε ειδικό υποκατάστημα στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης όπου τηρούσε περισσότερους από 10 χιλιάδες λογαριασμούς πελατών της.

Ο λόγος που άνοιξε το υποκατάστημα στο αεροδρόμιο, γνωστό με το κωδικό όνομα SIO85, ήταν ότι πολλοί από τους πελάτες ερχόντουσαν στην Ελβετία προκειμένου να κάνουν χειμερινές διακοπές σε κάποιο τουριστικό θέρετρο. Συνεπώς δεν είχαν όρεξη να μεταβαίνουν στη Ζυρίχη, οπότε διεκπεραίωναν τις δουλειές τους στο υποκατάστημα του αεροδρομίου και στη συνέχεια πήγαιναν κατευθείαν για σκι. «Η υπόθεση της Credit Suisse δείχνει πώς μια ελβετική τράπεζα βοήθησε και παρακίνησε στη διάπραξη φοροδιαφυγής στις ΗΠΑ, όχι μόνο πίσω από ένα πέπλο μυστικότητας στην Ελβετία, αλλά και από αμερικανικό έδαφος μέσω της αποστολής Ελβετών τραπεζιτών που άνοιγαν κρυφούς λογαριασμούς», δήλωσε χθες ο γερουσιαστής Καρλ Λεβίν, πρόεδρος της υποεπιτροπής της Γερουσίας παρουσιάζοντας την έκθεση για την υπόθεση της Credit Suisse.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα είναι μόνο μία από τις 14 ελβετικές τράπεζες που ερευνούν η αμερικανική γερουσία και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης με στόχο να διαπιστώσει κατά πόσο βοηθούσαν Αμερικανούς πολίτες να φοροδιαφεύγουν. Ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν χαρακτήρισε ως «συστηματική» την πρακτική που ακολουθούσε η ελβετική τράπεζα και υποστήριξε ότι είναι παράλογο η διοίκηση της τράπεζας να μη γνώριζε το παραμικρό.

Παρεμφερείς κατηγορίες είχε αντιμετωπίσει η ελβετική τράπεζα UBS το 2008 και έναν χρόνο αργότερα συμφωνούσε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 780 εκατ. δολαρίων για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη διάπραξη του αδικήματος της φοροδιαφυγής από Αμερικανούς πολίτες. Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ πιέζουν έντονα τις ελβετικές τράπεζες ν’ αποκαλύψουν τα ονόματα πελατών τους και τους κρυφούς λογαριασμούς τους και έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο, όχι όμως στον βαθμό που θα περίμενε κανείς. Ο κ. Λεβίν κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να βρει τα ονόματα των φοροφυγάδων: «Χρωστάνε στον θείο Σαμ, χρωστάνε στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών».

Πηγή: Καθημερινή

Keywords
Τυχαία Θέματα