Οικονομικό Ινστιτούτο Ifo: Η λιτότητα ήταν μονόδρομος στην Ελλάδα κι ας πόνεσε

Μονόδρομο χαρακτηρίζει τα προγράμματα λιτότητας που ακολουθήθηκαν στην χώρα μας η Εταιρείας του Mονάχου για την προώθηση της Επιστήμης της Οικονομίας (CESifo), παρά το γεγονός πως «πόνεσαν» την ελληνική κοινωνία.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, τα προγράμματα λιτότητας ήταν αναπόφευκτα για την δημοσιονομική εξυγίανση σε όλες τις χώρας που αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα.

Οι οικονομολόγοι δεν διαφωνούν ότι η πολυσυζητημένoς όρος μείωσης του χρέους που ζητήθηκε από τις χώρες του ευρωπαϊκού

νότου σε κρίση με αντάλλαγμα τη χορήγηση πακέτων στήριξης ενίσχυσε την ύφεση, αλλά δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να ανακοπεί αυτή η εξέλιξη σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις τους. Η ερευνητική ομάδα που συνέγραψε την έκθεση υπό τον γνωστό στην Ελλάδα Χανς Βέρνερ Ζιν, πρόεδρο του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, παραθέτει τους λόγους που οδηγούν στον πυρήνα του προβλήματος: οικονομική ανισότητα στην Ευρωζώνη, υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, όπως τον οικοδομικό και διάχυση ιδιωτικού κεφαλαίου από το κέντρο στην περιφέρεια.

Στα χρόνια του οικονομικού μπουμ έγιναν πολλές επενδύσεις στην περιφέρεια χωρίς να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των εθνικών οικονομιών. Άρα, η συνεπαγόμενη ύφεση αποτελεί τμήμα της διαδικασίας προσαρμογής των οικονομιών αυτών καθώς θα πρέπει να διορθωθεί η πορεία εξέλιξης των τιμών. Υπό αυτήν την έννοια, τόσο η πολιτική λιτότητας, όσο και η ύφεση είναι φαινόμενα που δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν, συνοψίζουν οι συγγραφείς της έκθεσης.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα