Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση οι 4.000 επιπλέον απολύσεις στο Δημόσιο

Σε «γόρδιο δεσμό» αναδεικνύεται και πάλι το θέμα του Δημοσίου καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές προσκρούουν στην σκληρή στάση της Τρόικας.

Οι εκπρόσωποι της τριμερούς φέρονται να αρνούνται τις συμβιβαστικές προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά μετατρέποντας το θέμα των 4.000 απολύσεων και της κινητικότητας των 12.500 επιπλέον υπαλλήλων μέχρι τα τέλη του έτους, σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αποτελεί το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, όπως αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα του Έθνους.

Το

Μνημόνιο έχει συμφωνηθεί να απολυθούν ακαριαία 4.000 υπάλληλοι εντός του 2013 και 11.000 εργαζόμενοι το 2014 που θα προέρχονται από την δεξαμενή των διαθεσίμων. Με το κλείσιμο της ΕΡΤ απολύθηκαν 2.662 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Ο αριθμός των απολύσεων προσμετρήθηκε στις υποχρεωτικές απομακρύνσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός του 2013, με την αίρεση από την Τρόικα ότι από τον αριθμό των απολυθέντων θα αφαιρεθούν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τις οποίες θα υλοποιήσει η Δημόσια Τηλεόραση. Προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση για την υλοποίηση των υπόλοιπων περίπου 1.400 απολύσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν «ακαριαία» δηλαδή με άμεσες απομακρύνσεις προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όχι μονάχα από μόνιμο προσωπικό που θα πρέπει να περάσει πρώτα από το 8μηνο της διαθεσιμότητας. Υπολογίζεται ότι περίπου 400-500 θα είναι οι υπάλληλοι που θα απολυθούν από το Δημόσιο λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων μέχρι τα τέλη του έτους.

Η κυβέρνηση διαπιστώνει δυσκολία στον προσδιορισμό 1.000 ακόμα απολύσεων και γι’ αυτόν τον λόγο προτάθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης στους δανειστές να προσμετρηθούν στις φετινές απολύσεις οι τυχόν αποχωρήσεις που θα προκύψουν από τις αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) οι οποίες εκτιμάται ότι θα υπερβούν τον απαιτούμενο αριθμό (περίπου 1.000). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε επίσης να προσμετρηθούν στις απολύσεις και οι απομακρύνσεις συμβασιούχων που εργάζονται με προσωρινές διαταγές και έχουν καταφύγει στην Δικαιοσύνη η οποία θα αποφανθεί εντός του Νοεμβρίου. Ο αριθμός των συμβασιούχων που θα απομακρυνθούν εκτιμάται σε περισσότερους από 4.000.

Αντιδράσεις της Τρόικας

Παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών άφησαν το θέμα ανοιχτό και δεν απάντησαν επίσημα στο ελληνικό αίτημα, σύμφωνα με πληροφορίες δεν συμφωνούν στην προσμέτρηση των απολύσεων από τις αμυντικές βιομηχανίες επικαλούμενοι τους όρους του τεχνικού Μνημονίου, σύμφωνα με τους οποίους δεν θα υπολογιστούν οι απολύσεις εργαζομένων σε εταιρείες που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ ή είναι προς πώληση.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών αρνούνται και τον συνυπολογισμό των συμβασιούχων με προσωρινές διαταγές που θα απομακρυνθούν, καθώς υποστηρίζουν ότι στις 13 Οκτωβρίου, ότι δεν θα έπρεπε να δουλεύουν στο Δημόσιο.

Οι αντιδράσεις της Τρόικας δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλείται να προσδιορίσει 1.000 απολύσεις εργαζομένων από ΝΠΙΔ προκειμένου να ολοκληρωθεί ο στόχος των 4.000 απομακρύνσεων και να πραγματοποιήσει επιπλέον 1.000 απολύσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες, οι οποίες όμως δεν θα προσμετρηθούν στον τελικό αριθμό των απομακρύνσεων. Ουσιαστικά, οι δανειστές με αυτό τον τρόπο ζητούν την πραγματοποίηση 5.000 απολύσεων εντός του 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πιέσει στην κατεύθυνση των προτάσεων Μητσοτάκη αλλά υπάρχουν συζητήσεις για την διαμόρφωση σχεδίου Β’ προκειμένου να προβλεφθούν 1.000 απολύσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα κυρίως από την μείωση των δομών (downsizing) των ΔΕΚΟ συγκοινωνιών και των εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας που δεν έχουν ενταχθεί στον ΤΑΙΠΕΔ.

Β' κύμα κινητικότητας

Το δεύτερο σημείο τριβής με την Τρόικα αποτελεί η υλοποίηση του 2ου κύματος κινητικότητας επιπλέον 12.500 υπαλλήλων μέχρι τα τέλη του έτους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους δανειστές να δοθεί δίμηνη παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 για να υπάρξει ικανός χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθούν αρχικά οι αξιολογήσεις των δομών και κατόπιν να προσδιοριστούν οι καταργούμενες οργανικές θέσεις προς αποφυγήν οριζόντιων μέτρων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να απαντήσουν στο σχετικό αίτημα με την επιστροφή τους στην Αθήνα στα τέλη του μήνα. Έχουν ζητήσει όμως να ολοκληρωθεί η διαθεσιμότητα των περίπου 1.400 διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια. Για το συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει τον νόμο και να οδηγήσει σε αργία όσους εργαζόμενους δεν απογραφούν εντός των επόμενων ημερών.

Για το 2ο κύμα της κινητικότητας οι αρχικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης που θα συζητηθούν σε ένα πρώτο στάδιο και στο σημερινό Κυβερνητικό Συμβούλιο, προσδιορίζουν τρείς μεγάλες δεξαμενές από τις οποίες θα τεθούν οι εργαζόμενοι σε κινητικότητα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 12.500 από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ) και από τα μεγάλα ΝΠΔΔ (π.χ. ΟΑΕΔ).

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα