Πνιγμένη στο αίμα και τη βία η Ουκρανία – Προειδοποιήσεις για «συνέπειες» από Ομπάμα και Κάμερον

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς αντικατέστησε σήμερα τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, λίγες ώρες αφότου η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε ότι άρχισε μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στην οποία ενδέχεται να λάβουν μέρος στρατιωτικοί και στο πλαίσιο της οποίας οι αρχές θα έχουν έκτακτες και ευρείες εξουσίες.

Ο πρόεδρος διόρισε το ναύαρχο Γιούρι Ιλίιν στην θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, παύοντας τον υποστράτηγο Βολοντίμιρ Ζαμάνα —ο οποίος παρέμεινε στο θώκο 2 χρόνια και 1 ημέρα—, σύμφωνα με το κείμενο του διατάγματος που δημοσιεύθηκε

στον ιστότοπο της προεδρίας, στο οποίο δεν δίνεται καμία εξήγηση για αυτόν τον διορισμό.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης χωρίς προηγούμενο που συνταράσσει την Ουκρανία από τα τέλη του Νοεμβρίου του 2013, ο στρατηγός Ζαμάνα έχει αναδειχτεί ως ένας υποστηρικτής της «ειρηνικής διευθέτησης» της κρίσης.

Αφού ο στρατός ζήτησε στα τέλη του Ιανουαρίου από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς τη λήψη «έκτακτων μέτρων» εναντίον των διαδηλωτών, ο Ζαμάνα σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα αυτό το μήνα σημείωνε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις για να περιστέλλει τα δικαιώματα των πολιτών».

Η καθαίρεση του Ζαμάνα, ο οποίος φημολογείται ότι δεν ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στον πρόεδρο, ανακοινώθηκε την ώρα που οι αρχές εξαπολύουν μία «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στην οποία ενδέχεται να λάβουν μέρος μέλη των ένοπλων δυνάμεων, μία ημέρα μετά τα επεισόδια τα οποία είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων: 10 αστυνομικών, τουλάχιστον 14 διαδηλωτών, ενός δημοσιογράφου και μίας γυναίκας που υπέστη πολλαπλά τραύματα από σφαίρες.

Τα στελέχη της SBU και οι στρατιώτες που πιθανόν θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση αυτή μπορούν κάνουν χρήση όπλων και να επιβάλουν περιορισμούς στην κυκλοφορία, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνουν οι αρχές για να εξουδετερώσουν τους «εξτρεμιστές» που έχουν παρεισφρήσει στο πλήθος των διαδηλωτών, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Πάβλο Λεμπέντεφ.

Οι στρατιώτες θα έχουν το δικαίωμα να «περιορίζουν ή να απαγορεύουν την κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών» προσέθεσε ο ίδιος.

Επίσης τα στελέχη της SBU και των ένοπλων δυνάμεων θα μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους στοιχείων ταυτοτήτων και να συλλαμβάνουν τα πρόσωπα εκείνα που έχουν διαπράξει «παράνομες πράξεις».

Έκκληση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανική ηγεσία

Ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, απηύθυνε έκκληση στην ουκρανική ηγεσία να αποφύγει την χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των πολιτών και κάλεσε σε διάλογο τη νέα στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Σε μηνύματα που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Φίλιπ Μπρίντλοβ, ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR) ζήτησε οι «υπεύθυνοι ηγέτες να αποφύγουν την χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των πολιτών της Ουκρανίας».

«Καλώ τη νέα στρατιωτική ηγεσία στην Ουκρανία να ξεκινήσει διάλογο μαζί μας για να οδηγήσουμε την κατάσταση σε μια ειρηνική επίλυση» έγραψε ο Μπρίντλοβ.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε διορίσει νέο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στον απόηχο των οδομαχιών μεταξύ διαδηλωτών αστυνομικών που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν χθες 26 άνθρωποι.

Προειδοποίηση Ομπάμα: Θα υπάρξουν συνέπειες αν συνεχιστεί η βία

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε σήμερα ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν συνεχιστεί η βία στην Ουκρανία και τόνισε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να επέμβουν σε μια κατάσταση που χρειάζεται να διευθετηθεί από πολιτικούς.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του με τον Μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο ο Ομπάμα επισήμανε πως καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο τη βία στο Κίεβο και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης είναι ακόμη εφικτή.

Μέρκελ- Πούτιν: Θα κάνουμε τα πάντα για να τερματιστεί η βία

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, ανακοίνωσε απόψε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον οποίο συμφώνησαν να «κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μία κλιμάκωση της βίας» στην Ουκρανία, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων, στο περιθώριο των συνομιλιών με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Η Άγγελα Μέρκελ εξήγησε ότι «ενημέρωσε» το Ρώσο πρόεδρο για το ταξίδι αύριο το πρωί των υπουργών εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι στο Κίεβο. «Αποφασίσαμε να διατηρήσουμε πολύ στενή επαφή με τη Ρωσία» για το ζήτημα αυτό, προσέθεσε η ίδια.

Κάμερον σε Γιανουκόβιτς: Αποσύρετε τώρα τις δυνάμεις ασφαλείας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε σήμερα τις ουκρανικές αρχές να αποσύρουν τις δυνάμεις ασφαλείας που έχουν περικυκλώσει τους διαδηλωτές στο Κίεβο, διαμηνύοντας στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι η υφήλιος παρακολουθεί στενά τις ενέργειές του.

«Εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία για τις σκηνές τις οποίες παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται στην Ουκρανία» είπε ο Κάμερον σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο. «Η βία από όλες τις πλευρές είναι εντελώς απαράδεκτη και ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη να αποσύρει τις κυβερνητικές δυνάμεις και να αποκλιμακώσει την κατάσταση».

«Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν θα πρέπει να έχει καμιά αμφιβολία ότι η υφήλιος παρακολουθεί τις πράξεις του και ότι όσοι ευθύνονται για τη βία θα λογοδοτήσουν».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, που θα συμμετάσχει στο έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα της Ουκρανίας αύριο, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει για τη βία που άσκησαν οι δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 26 άνθρωποι.

Ο Κάμερον κάλεσε τον Γιανουκόβιτς να προχωρήσει σε περαιτέρω συνομιλίες με την αντιπολίτευση ώστε να προκύψει συμφωνία για πολιτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αντικατοπτρίζουν τις «δημοκρατικές προσδοκίες του ουκρανικού λαού», όπως είπε.

«Πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη δέσμευση στο κράτος δικαίου, στο σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις πολιτικές ελευθερίες» τόνισε ο Κάμερον. «Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα