Πιο επίκαιρο από ποτέ το Πολυτεχνείο – Πλήθος κόσμου εισρέει για κατάθεση στεφάνων [εικόνες]

Από χθες όποτε και άνοιξε τις πύλες του το Πολυτεχνείο, κόσμος έχει ξεκινήσει να συρρέει για να αφήσει ένα λουλούδι ή ένα στεφάνι στην μνήμη των νεκρών φοιτητών και άλλων αθώων που σκοτώθηκαν μαχόμενοι για μια καλύτερη παιδεία, για ελευθερία, δημοκρατία και ανεξαρτησία. 40 χρόνια μετά κι’ όμως η εξέγερση του Πολυτεχνείου φαίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου έρχονται κάθε χρόνο να μας υπενθυμίσουν ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε μα να μαχόμαστε συνεχώς για όλα αυτά τα οποία πρεσβεύουμε.

Ήταν

ξημερώματα Σαββάτου της 17ης Νοέμβρη 1973 όταν η καγκελόπορτα του Πολυτεχνείου υποχώρησε κάτω από τις ερπύστριες του τανκ για να πατάξει την αντίσταση εκατοντάδων φοιτητών και εργατών που διαδήλωναν κατά της δικτατορίας. Όλα ξεκίνησαν την 14η Νοεμβρίου 1973, με την κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές που κλιμακώθηκε σχεδόν σε αντιχουντική επανάσταση και έληξε με αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, μετά από μια σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

1 από 21 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Τα γεγονότα των ημερών αυτών δεν ήταν παρά το αποκορύφωμα των προγενέστερων κινητοποιήσεων του φοιτητικού κινήματος, με κύριους σταθμούς την κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών στις 21 και 22 Φεβρουαρίου του 1973 και τη διαδήλωση της 4ης Νοεμβρίου του 1973, με αφορμή το μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα