Περισσότερες από 16 χώρες στηρίζουν την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

«Περισσότερες από 16 χώρες θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα – Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν», είπε ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συνδέσμου για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Ντέβιντ Χιλ συναντήθηκε την Πέμπτη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και ανέφερε ότι δεν θα σταματήσουν οι προσπάθειες μέχρι τα γλυπτά να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν.

Ο κ. Χιλ υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτό τον αγώνα καθώς έχει την στήριξη περισσότερων από 16 χωρών ενώ δεν δίστασε να εκφράσει τη χαρά του για τη συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο, τον οποίο και χαρακτήρισε «πρωταθλητή» σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλει η Ελλάδα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για έναν «διαρκή αγώνα, που κάνουμε χρόνια, και μαζί με τον κ. Χιλ τον κάνουμε για πάνω από 20 χρόνια» ενώ τον ευχαρίστησε εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας για την αφοσίωσή του σε έναν τόσο σημαντικό παγκόσμιο σκοπό. Επίσης ανέφερε ότι »ο κ. Χιλ είναι ο πραγματικός πυλώνας στις προσπάθειες που κάνουμε για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, τώρα που έχουμε το μεγάλο επιχείρημα του νέου μουσείου. Τώρα που η διεθνής κοινή γνώμη έχει ευαισθητοποιηθεί ξανά για αυτό το μεγάλο ανοιχτό ζήτημα».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι εξετάστηκαν «τα επόμενα βήματα μας», τα οποία «έχουν γίνει ήδη από το υπουργείο Πολιτισμού και τον κ. Παναγιωτόπουλο, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών παίζει πάντα έναν σημαντικό ρόλο σε όλα τα διεθνή fora και στην UNESCO». Ο υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε πως «η συζήτησή μας ήτανε ακριβώς στη μέθοδο που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να επαναφέρουμε το ζήτημα στο προσκήνιο και να έχουμε ένα αποτέλεσμα, γιατί το οφείλουμε αυτό στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη, αλλά κυρίως το οφείλουμε στο ίδιο το μνημείο, το οποίο ζητάει να βρει το ταίρι του. Δεν μπορεί το μνημείο να είναι ακρωτηριασμένο».

Φωτογραφία Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα