«Πάρτι» στις διεθνείς αγορές μετά την απόφαση της ΕΚΤ για ενίσχυση της ποσοτικής χαλάρωσης

Ομοβροντία μέτρων στήριξης της οικονομίας εξαπέλυσε η ΕΚΤ στην προσπάθειά της να ενισχύσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, αλλά και να διαφυλάξει την αξιοπιστία της, δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες πολλοί επενδυτές είχαν αρχίσει να αμφιβάλλουν κατά πόσο είχε την θέληση να οδηγήσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «κοκτέιλ» μέτρων που ενισχύει σημαντικά το ήδη μαζικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οδηγώντας σε καταβαράθρωση του ευρώ στην ισοτιμία με το δολάριο και σε μεγάλα

κέρδη τις ευρωπαϊκές αγορές.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει από τον Απρίλιο το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τα 60 δισ. ευρώ στα 80 δισ. Παράλληλα, η Τράπεζα θα αγοράζει ιδιωτικά ομόλογα που εμπίπτουν στην επενδυτική βαθμίδα.

Επιπλέον, μείωσε ακόμη περισσότερο, στο -0,4% από -0,3%, το επιτόκιο για τις καταθέσεις τραπεζών στην ίδια την Κεντρική Τράπεζα, ενώ μείωσε στο 0% από 0,05% το βασικό επιτόκιο των καταθέσεων.

Στην προσπάθειά της να ενισχύσει την ρευστότητα και κυρίως τον τραπεζικό δανεισμό προς την πραγματική οικονομία, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ακόμη ότι από τον Ιούνιο θα αρχίσει να εφαρμόζει τέσσερα νέα προγράμματα μακροχρόνιου δανεισμού (TLTRO), καθένα εκ των οποίων θα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προκάλεσαν αργά το μεσημέρι ένα «πάρτι» στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν άμεσα στις «γενναίες» αποφάσεις της ΕΚΤ.

Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX ^GDAXI+2,46% ενισχύεται κατά 2,49% στις 9.965 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE+0,59% καταγράφει άνοδο κατά 0,70% στις 6.189 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI+2,82% εκτινάσσεται κατά 3,05% στις 4.561 μονάδες.

Στην προσυνεδρίαση της Wall Street, ο βιομηχανικός Dow Jones ^DJI κινείται ανοδικά κατά 0,86% στις 17.155 μονάδες, ο Nasdaq ^IXIC+0,55% σημειώνει κέρδη κατά 1,10% στις 4.342 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,97% στις 2.008 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν της απόφασης του Μάριο Ντράγκι, δέχθηκε ισχυρή ώθηση, καθώς ο Γενικός Δείκτης διεύρυνε τα κέρδη από το 1% στo 2%.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές εγκαταλείπουν το ευρώ και στρέφονται προς το δολάριο, καθώς το κοινό νόμισμα διολισθαίνει κατά 1,30% στα 1,0858 δολάρια.

The post «Πάρτι» στις διεθνείς αγορές μετά την απόφαση της ΕΚΤ για ενίσχυση της ποσοτικής χαλάρωσης appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα