Παρασκευή και 13 και είδες μαύρη γάτα! Τι θα πάθεις;

Η απαρχή των φόβων που περικλείουν την Παρασκευή και 13 δεν είναι ξεκάθαρη. Δεν υπάρχει γραπτή απόδειξη για την πρόληψη γύρω από την Παρασκευή και 13 πριν από τον 19ο αιώνα, αλλά οι δεισιδαιμονίες που περιβάλλουν τον αριθμό 13 χρονολογούνται τουλάχιστον από το 1700 π.Χ.

Στον Κώδικα του Χαμουραμπί, στην αρχαία Βαβυλώνα, που χρονολογείται περίπου στα 1772 π.Χ., ο αριθμός 13 παραλειπόταν στις λίστες με τους νόμους.

Υπάρχει επίσης ένας μακρόχρονος μύθος που αναφέρει ότι αν 13 άνθρωποι δειπνήσουν μαζί, ο ένας θα πεθάνει μέσα σε έναν χρόνο.

Ο

μύθος προέρχεται τόσο από τον Μυστικό Δείπνο, στον οποίο ο Ιησούς δείπνησε με δώδεκα μαθητές του λίγο πριν τον θάνατό του , όσο και από την σκανδιναβική μυθολογία στην οποία 11 κοντινοί φίλοι του θεού Όντιν δείπνησαν πριν η συγκέντρωση των 12 καταστραφεί από ένα 13ο πρόσωπο, τον Λόκι, θεό της κακίας και των ταραχών.

Στα 1881 ιδρύθηκε ένας οργανισμός με την ονομασία «Η Λέσχη του 13» σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τη φήμη του αριθμού. Δεκατρία μέλη περπάτησαν κάτω από σκάλες, έριξαν αλάτι στην πρώτη τους συνάντηση σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν κάθε αρνητικό συνειρμό με τον αριθμό.

Στην χώρα μας αν και η παραδοσιακή γρουσούζικη μέρα θεωρείται η Τρίτη και 13 (πιθανότατα λόγω του ότι η άλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε Τρίτη), δεν είναι λίγοι αυτοί που επηρεάζονται από τη δυτική αντίληψη. Μια αντίληψη που έχει αποδειχτεί και επιστημονικά ότι επηρεάζει αρνητικά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων στις αγγλοσαξονικές χώρες.

Σε έρευνα που είχε διενεργήσει το βρετανικό πανεπιστήμιο Χερντφορσάιρ, από τους 2.068 ανθρώπους που μελετήθηκαν διαπιστώθηκε ότι ένας στους τέσσερις είναι πιο στρεσαρισμένος τη συγκεκριμένη ημέρα και κατ' επέκταση πιο επιρρεπής σε ατυχήματα.

Μια αντίστοιχη έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» με τον τίτλο «σας κάνει κακό η Παρασκευή και 13;» είχε δείξει ότι ο αριθμός των εισαγωγών λόγω αυτοκινητικών ατυχημάτων στα νοσοκομεία αυξανόταν, έστω και αν ο αριθμός των ανθρώπων που επέλεγαν το αυτοκίνητο αυτήν την ημέρα μειωνόταν!

The post Παρασκευή και 13 και είδες μαύρη γάτα! Τι θα πάθεις; appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα