Ρομπότ θα φτιάξουν αποικίες στη Σελήνη!

ΚΟΣΜΟΣΡομπότ θα φτιάξουν αποικίες στη Σελήνη!Παρασκευή, Νοέμβριος 13, 2015 - 12:38

Ρομπότ θα χτίσουν τις πρώτες αποικίες για ανθρώπους στη Σελήνη, σύμφωνα με φιλόδοξο σχέδιο της NASA.

ΑΠΟ ΤΟΝ
Β. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Θα αναλάβουν την αποστολή να προσεληνωθούν στο εσωτερικό κρατήρα προκειμένου να δημιουργήσουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις αλλά και τις προϋποθέσεις ώστε να είναι δυνατή η ζωή στο φεγγάρι. Η NASA μάλιστα

πιστεύει τόσο πολύ στο σχέδιο, που στο προσχέδιο της οικονομικής πρότασής της, την οποία έχει υποβάλει για έγκριση, προβλέπει 450.000 ευρώ μόνο για τη δημιουργία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια του πρωτότυπου των ρομπότ.

Το σχέδιο που εξετάζουν οι επιστήμονες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας προβλέπει την αποστολή ρομπότ σε έναν από τους μεγαλύτερους κρατήρες στον νότιο πόλο της Σελήνης. Πρόκειται για τον κρατήρα Σάκλετον, στο εσωτερικό του οποίου έχουν βρεθεί ήδη από το 2012 αποθέματα παγωμένου νερού, τα οποία όμως βρίσκονται σε μεγάλο βάθος.

Η πρόκληση για τα ρομπότ και την ανθρωπότητα είναι η αντιμετώπιση των ακραίων συνθηκών που επικρατούν στο φεγγάρι. Εκτός από την έλλειψη οξυγόνου, στο εσωτερικό του κρατήρα, που εκτείνεται σε επιφάνεια 336.700 τ. χλμ. και το βάθος του φτάνει τα 3.000 μέτρα, επικρατεί σκοτάδι.

Χωρίς ήλιο

Γύρω του, δε, υπάρχουν βουνά που φτάνουν τα 4.265 μέτρα. Αποτέλεσμα είναι το φως του ήλιου να μη φτάνει μέσα στον κρατήρα, ενώ η θερμοκρασία να πέφτει στους -128 βαθμούς Κελσίου.

Το πρόβλημα θα το λύσουν τα ρομπότ, τοποθετώντας ηλιακούς ανακλαστήρες στην επιφάνεια του κρατήρα, έτσι ώστε το φως να οδηγείται στο εσωτερικό του. Εκεί θα υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις που θα μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική, με σκοπό να τροφοδοτηθούν τα μηχανήματα που είναι απαραίτητα για να χτιστεί η πρώτη αποικία αλλά και για την παραγωγή νερού από το λιώσιμο του πάγου.

Keywords
Τυχαία Θέματα