ΠΑΟ-Ολυμπιακός: Άλλα κόζια σήμερα

Σήμερα το βράδυ γίνεται το τρίτο κολλητό ματς Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού και πάλι στην έδρα του πρώτου. Μόνο που αυτό έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά όπως και το επαναληπτικό ματς που θα γίνει στο ΣΕΦ σε κανά δίμηνο.

Από τον Πέτρο Κωστόπουλο

Σήμερα φίλαθλοι και διαιτητές θέλουν δεν θέλουν θα φορέσουν κοστούμι ευρωπαϊκό. Ως γνωστόν εκεί δεν «μασάει η κατσίκα ταραμά». Ένα κέρμα, μία πορτοκαλάδα, ένα λέιζερ, ένα βρώμικο πανό, ένα

βρώμικο σύνθημα είναι αρκετό για να στείλουν τον οικοδεσπότη, όποιος και αν είναι αυτός, κατευθείαν σε βαριά τιμωρία. Είναι απίστευτο πως είμαστε οι τελευταίοι που έχουμε ακόμα «καφρισμό» στο μπάσκετ. Βλέπουμε πια όλοι τα μας της Euroleague και τα χαιρόμαστε. Ακόμα και όταν παίζουν ελληνικές ομάδες στην Τουρκία, όπου κάποτε γινόταν το «έλα να δεις», όπως και το αντίστροφο. Εδώ μία φωτοβολίδα μέσα στον αγωνιστικό χώρο αντιμετωπίζεται από «χεσμένους» διαιτητές σαν κανονικότητα. Κάτι σαν αταξία μικρού παιδιού. Όλοι θυμούνται πώς τελείωσε πέρσι το πρωτάθλημα στο ΣΕΦ, όπως αντίστοιχα θυμούνται τον πάγκο του Ολυμπιακού να φεύγει σαν ξεροψημένη μπριζόλα από ψησταριά την Τσικνοπέμπτη... Αυτά σήμερα δεν «παίζουν». Βέβαια άλλα θα είναι τα κόζια του παιχνιδιού.

Ο Ολυμπιακός τις δύο προηγούμενες φορές έφυγε ηττημένος, εύκολα την δεύτερη φορά, με πολλά παράπονα από την διαιτησία την πρώτη. Σήμερα ουδείς θα μπορεί να γκρινιάξει για την διαιτησία. Άντε να αποκλίνει 2%-3% υπέρ κάποιου. Δεν θα γίνουν τα γραφικά που βλέπουμε στο ελληνικό πρωτάθλημα, όχι μόνο στα ντέρμπι αλλά σχεδόν σε όλα τα ματς.

Ο Παναθηναϊκός, μετά την αποθεραπεία του Γκιστ κατεβαίνει πλήρης και δεν έχει καμμία ανάγκη να αλλάξει το σύστημα με το οποίο αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό τις δύο προηγούμενες φορές. Δηλαδή να βάλει τον Γκιστ ή τον Λάσμε να μπλοκάρουν τον Σπανούλη, να μην αφήνει την μπάλα να πάει στους ψηλούς του Ολυμπιακού μέσα στην ρακέτα, να κυνηγά τον αντίπαλο με σκληρότητα στα όρια της «νομικότητος» και να οδηγήσει το ματς σε όσο πιο αργό ρυθμό γίνεται. Όλοι ξέρουν ότι το χαμηλό σκορ τον συμφέρει, έστω και αν καταλήξει και... ποδοσφαιρικού χαρακτήρα.

Από την άλλη μεριά ο Ολυμπιακός λέει ότι πάει με άλλο αέρα. Τις τελευταίες ημέρες οι Ολυμπιακοί αφήνουν να εννοηθεί σε off the record συζητήσεις ότι σήμερα πάνε με άλλου τύπου σιγουριά για το ματς γιατί όπως ακριβώς είπε κάποιος «δεν έχουμε να φοβηθούμε ούτε παρεκτροπές, αλλά ούτε κυρίως την διαιτησία», στην οποία ρίχνουν το βάρος για τις περισσότερες αποτυχίες του «γαύρου» απέναντι στον «βάζελο».

Είτε έτσι είτε αλλιώς, πράγματι η ξένη διαιτησία θα μας βγάλει από τέτοιου είδους διλήμματα και αντιπαραθέσεις. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Και για τους δύο.

Ο Ολυμπιακός φαίνεται σε καλύτερη κατάσταση απ΄ότι όταν έχασε τα προηγούμενα ματς, τότε που είχε κάνει την μεγάλη κοιλιά, όταν μετά από 22 αήττητα ματς, έχασε πέντε στους έξι ελληνικούς και ευρωπαϊκούς αγώνες. Ο Ντάνστον είναι στα καλύτερά του, ο Λοτζέσκι άρχισε και πάλι να πυροβολά, ο Πετγουέι , αυτήν την φορά παίξει κανονικά απέναντι στον Παναθηναϊκό, ενώ στην θέση του απόντος Λο, υπάρχει ένας πιο προσαρμοσμένος Κόλινς. Ένας Κόλινς που μπορεί να αντιμετωπίσει πιο εύκολα το τρικ του Αργύρη Πεδουλάκη, να βάζει τον Ματσιούλης να ποστάρει τον Λοτζέσκι, ή κάποιον άλλον ελαφρύτερο γκαρντ. Ο Κόλινς είναι και δυνατός και τσαμπουκάς, παρά το γεγονός ότι καλάθι βρήκε μόνο στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Και lay up έχανε. Το άλυτο μέχρι στιγμής πρόβλημα στο οποίο καλείται να απαντήσει ο Μπαρτζώκας είναι το μαρκάρισμα του Σπανούλη. Εκεί ο Πεδουλάκης έχει κάνει ματ στον Μπαρτζώκα δύο φορές. Ο «Kill Bill» στα δύο ματς με τον ΠΑΟ δεν υπήρχε, φτάνοντας σε μία ευστοχία παρεμφερή με αυτή του Μπακατσιά παλιότερα. Λες και το καλάθι είχε ρόδες όποτε σούταρε. Και λάθη για να γεμίσουν μία στατιστική... Δεν μπορεί κάτι πρέπει να έχουν σκεφτεί σήμερα. Άσε που εγώ πιστεύω ότι ο Σπανούλης είναι τόσο «αρρωστημένα» εγωιστής που αποκλείεται να δεχθεί προσωπικά ήττα για τρίτη φορά.

Ο Παναθηναϊκός είναι δυνατή ομάδα, τσαμπουκαλεμένη στην άμυνα, μπορεί να οδηγήσει τον αντίπαλο σε διψήφια λάθη. Ο Φώτσης με τον Κάρι αλλά και τον Διαμαντίδη, μπορούν να σε σκοτώσουν από τα 6,75. Ο Λάσμε με τον Γκιστ κάνει πολύ καλά την δουλειά του και στα επιθετικά ριμπάουντ και το πικ εν ρολ, δείχνοντας ικανότητες που υπερκαλύπτουν και αυτές κάποιων πιο δυνατών και ογκοδέστερων παικτών.

Βέβαια και ο Ολυμπιακός στην μέρα του, είναι από τις καλύτερες ομάδες στα μακρινά σουτ στην Ευρώπη. Υπάρχει μία εξάδα παικτών που βάζουν τρίποντα αλλά όπως είδαμε στο προηγούμενο ματς, αυτό είναι ρώσικη ρουλέτα. Από αυτήν έχασε ο Ολυμπιακός έχοντας ένα θλιβερό ποσοστό απέναντι στον Παναθηναϊκό, αλλά και από αυτήν την ρώσικη ρουλέτα εξοντώθηκαν οι «πράσινοι» στα ματς με την Μπαρτσελόνα αλλά κυρίως με την Μάλαγα. Γιατί ο Παναθηναϊκός θέλοντας να κλείσει την ρακέτα του αφήνει αρκετά τρίποντα να εκτοξεύονται στο στεφάνι του. Τώρα όποιος πει λίγη ώρα πριν τον τελικό πως ξέρει τον νικητή μάλλον χαζός είναι. Το ωραίο είναι απλώς ότι μετά από αυτό το ματς θα μιλάμε μόνο για μπάσκετ και όχι διαιτησίες, κάφρους και πυροτεχνήματα. Θα δούμε πολλά ματς μεταξύ τους αλλά τουλάχιστον αυτά τα δύο θα τα χαρούμε με ευρωπαϊκό τρόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα