Ο Μουτσινάς και η συνέντευξη δεν συναντήθηκαν…

Με μία από τις πιο «γλυκές» ανακοινώσεις ο ALPHA έδωσε τέρμα στην εκπομπή του Νίκου Μουτσινά, ΝΙΚ Ο ΚΛΟΚ.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Ήταν μία ανακοίνωση που θέλησε να καλύψει το πρεστίζ του παρουσιαστή, μιας και ακόμα είναι επικεφαλής μίας επιτυχημένης απογευματινής εκπομπής. Δηλαδή ξαφνικά μας είπαν ότι είχαν προγραμματιστεί 16 εκπομπές... Αν αυτό ήταν αλήθεια θα είχε ανακοινωθεί με την έναρξη της εκπομπής, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Τα χαμηλά νούμερα της εκπομπής, στο δυναμικό-νεανικό κοινό (αυτά που μετρούν

δηλαδή τα κανάλια) είναι προφανές ότι οδήγησαν στην διακοπή του show, το οποίο έπαιζε κάπου ανάμεσα στο 11% και στο 15%. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Τζώνη Καλημέρης όποτε μιλούσε για τον Νίκο Μουτσινά και το ΝΙΚ Ο ΚΛΟΚ, είτε απέφευγε να σχολιάσει επί της ουσίας, είτε έριχνε την «μπάλα» στην κερκίδα. Ο Μουτσινάς έκανε μία αξιοπρεπή εκπομπή χωρίς ακρότητες η οποία όμως παρουσίασε δύο μεγάλα προβλήματα.

Το κομμάτι του stand up comedy, στο οποίο ο Νίκος εξωτηλεοπτικά έιναι πάρα πολύ καλός, «έχασκε» από παντού. Από την μία μεριά «αυτοπαγιδεύτηκε» ασκώντας κριτική και κάνοντας πλάκα μόνο για ανθρώπους της τηλεόρασης, χωρίς να ανοίξει την γκάμα των θεμάτων, και από την άλλη δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει -λόγω τηλεόρασης- και την «βρώμικη» γλώσσα του stand up που είναι αναγκαία στο είδος. Το μέσον είναι συντηρητικό για να αντέξει μπινελίκια, αλλά και ο Μουτσινάς έδειξε να μην μπορεί να μπει σε ευρύτερα θέματα από αυτά που κάνει στο Δέστε τους.

Το «εσωστρεφές» κράξιμο προς ανθρώπους της τηλεόρασης είναι εντελώς ντεπασέ, το κάνει και η... κουτσή Μαρία. Ο Νίκος είναι ένας ταλαντούχος άνθρωπος στο γράψιμο, το δείχνει και στο θέατρο και θα μπορούσε να διευρύνει την γκάμα, και προς την πολιτική και την κοινωνική μεριά. Ίσως αυτό να μην το έχει. Στα ελαφρυντικά του πάντως είναι ότι το ελληνικό κοινό και δη το τηλεοπτικό δεν έχει καμμία σχέση με την λογική του stand up που είναι «καθαρή» αμερικανική έκφραση. Ίσως το καταλαβαίνει μόνο με τον λαϊκιστικό χαρακτήρα που το βγάζει ο Λάκης Λαζόπουλος.

Όμως η μεγάλη αδυναμία ήταν η ώρα της συνέντευξης. Ήταν άνευρη και χωρίς κορυφώσεις και πλάκες όπως επιβάλλει ένα νυχτερινό talk show. Από την άλλη δεν έθετε πιο σκληρές και προσωπικές ερωτήσεις και παρέμενε μόνο σε ένα επιφανειακό «ακούμπημα» θεμάτων. Έτσι συνήθως ο καλεσμένος με άνεση πήγαινε την κουβέντα εκεί που ήθελε αυτός αντί να δούμε την συζήτηση να πηγαίνει εκεί που την ήθελε ο Μουτσινάς.

Ο φόβος του Μουτσινά μπροστά στην συνέντευξη έμοιαζε με αυτόν του τερματοφύλακα μπροστά στα πέναλτι. Και αυτό που το αποδεικνύει είναι ότι απέναντί του συνήθως έβαζε, για να απαντούν και όχι για να χτυπούν πέναλτι, μόνο καλούς του φίλους. Αυτό το έδινε απ'ότι φαίνεται μία ασφάλεια. Πολλές φορές οι κινήσεις του θύμιζαν έντονα τον Γιώργο Μαρίνο σε αντίστοιχες καταστάσεις τόσο στο «μπλα-μπλα» όσο και στο στυλ. Παρ' ότι «hipster» ας πούμε στην εμφάνιση έβγαζε κάτι πιο παλιό σαν εικόνα.

'Έτσι είχαμε ένα stand up να «την λέει» σε «αντιπάλους» του άλλων καναλιών (και σχεδόν ποτέ του ALPHA), να ασχολείται με το look τους ή τα νούμερά τους (ξεχνώντας τα χειρότερα δικά του) και από την άλλη μία συνέντευξη χωρίς αιτία που ώρες-ώρες άγγιζε και τα όρια της αγιογραφίας.

Πολλοί πίστευαν ότι ο Νίκος «το έχει» το βραδυνό και γιατί είναι καλός χειριστής του λόγου, γιατί έχει έξυπνο χιούμορ, γιατί είναι ακομπλεξάριστος, και έχει και την δυνατότητα να κάνει καλό stand up. Όμως οι κανόνες ενός βραδυνού talk show είναι εντελώς διαφορετικοί, στον «τσαμπουκά» που πρέπει να έχουν. Δεν είναι ούτε μεσημεριανή ούτε απογευματινή κουβεντούλα για να περνάει η ώρα. Δεν αρκούν ευρήματα απογευματινού τύπου «τζίτζι» για να την «βγάλεις». Όπως επίσης κανείς δεν κατάλαβε γιατί ο καλός γνώστης του μέσου, Νίκος Μουτσινάς, παρότι απλόχερος στην κριτική και στο κραξιματάκι, ξέχασε ότι ο αυτοσαρκασμός δεν είναι μόνο το βασικό στοιχείο του βραδυνού talk show, αλλά όπως όπως θα έλεγε ο Λένι ο «βρωμόστομος» ή ο Λέττερμαν, είναι η θεμέλιος λίθος του stand up. Αυτό, το ξέχασε ο Νίκος.

Συγχαρητήρια όμως πραγματικά στον ALPHA για την σωστή και ευγενική ανακοίνωση όπως την έβγαλε, αλλά ακόμα περισσότερο γιατί έστησε ένα τόσο ακριβό στούντιο για ένα show 15 τελικά εκπομπών. Σε τέτοιες εποχές που ζούμε, είναι ένας φάρος...

Keywords
Τυχαία Θέματα