Πανηγυρισμοί σε Κριμαία και Μόσχα για τον 1 χρόνο από την προσάρτηση, πριν τη Συνεδρίαση στο ΣΑ του ΟΗΕ [βίντεο]

Με πυροτεχνήματα γέμισε την νύχτα της Τετάρτης ο ουρανός της Κριμαίας καθώς οι κάτοικοι γιορτάζουν τον ένα χρόνο από την προσάρτηση – ή την «επιστροφή» όπως λένε - της χερσονήσου στη Ρωσία. Πανηγυρικό όμως ήταν το κλίμα και στη Ρωσία καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μόσχας, έξω από τα τείχη του Κρεμλίνου, μέσα σε κλίμα εθνικής περηφάνιας.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Σεβαστούπολη για να παρακολουθήσουν

μια τετράωρη συναυλία, κρατώντας τις σημαίες της ανεξαρτησίας και φωνάζοντας πανηγυρικά συνθήματα. Οι εορτασμοί είναι προγραμματισμένοι να διαρκέσουν όλη την εβδομάδα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, βγάζοντας επετειακό λόγο έξω από το Κρεμλίνο, δήλωσε πως με την προσάρτηση της Κριμαίας η Ρωσία ανέκτησε τις ιστορικές της ρίζες. «Συνειδητοποιήσαμε ότι το ζήτημα στην Κριμαία δεν απλώς η εδαφική διεκδίκηση μιας στρατηγικής περιοχής. Πρόκειται για τα εκατομμύρια Ρώσους και τους συμπατριώτες μας που χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη. Σας ευχαριστώ θερμά, ζήτω η Ρωσία» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παρών στους εορτασμούς της Μόσχα ήταν και ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, ο οποίος ευχαρίστησε τη Ρωσία και σημείωσε ότι η χερσόνησος θα είχε την ίδια τύχη με την ανατολική Ουκρανία, αν δεν είχε προσαρτηθεί.

Το Κοινοβούλιο της Ρωσίας ενέκρινε την προσάρτηση της Κριμαίας στις 21 Μαρτίου του περασμένου έτους, μετά την κατάληψη της χερσονήσου από τις ρωσικές δυνάμεις.΄Εκτοτε, η δημοτικότητα του Πούτιν εκτοξεύτηκε στο εσωτερικό της χώρας του αλλά οι χειρισμοί του στο θέμα της Ουκρανικής κρίσης επέφεραν σωρεία διεθνών κυρώσεων και την κατάρρευση των διπλωματικών σχέσεων με τη Δύση.

Οι επετειακές δηλώσεις του Πούτιν έγιναν μία ημέρα πριν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδριάζει απόψε κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει το ζήτημα της προσάρτησης της Κριμαίας κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας.

Η Μόσχα αναμένεται να απόσχει από τη συνεδρίαση αλλά αναμένεται να είναι παρών ο ιστορικός ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας, ο Μουστάφα Τζεμίλεφ.

Η Ρωσία απέχει διότι θεωρεί ότι “η Κριμαία είναι μέρος της Ρωσίας και δεν είναι θεμιτό θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας”, εξήγησε ένας δυτικός διπλωμάτης μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα των ΗΕ.

The post Πανηγυρισμοί σε Κριμαία και Μόσχα για τον 1 χρόνο από την προσάρτηση, πριν τη Συνεδρίαση στο ΣΑ του ΟΗΕ [βίντεο] appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα