Ούτε γάτα ούτε ζημιά – Δημόσιοι υπάλληλοι με βαρύτατα αδικήματα δουλεύουν κανονικά

Παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και τις υποσχέσεις περί επίσπευσης των πειθαρχικών ποινών στους παραβάτες του Δημοσίου, αποδεικνύεται ότι συνεχίζεται αδικαιολόγητα η ανοχή. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, αποτέλεσμα είναι να παρέχεται ουσιαστικά «άσυλο» στους επίορκους υπαλλήλους καθώς η εκδίκαση των υποθέσεών τους τείνει να παίρνει συνεχώς παρατάσεις.

Ο εντοπισμός των 55 επίορκων υπαλλήλων έφερε ξανά στο φως τις καθυστερήσεις

Οι επιθεωρητές Δημόσιας

Διοίκησης μετά από ελέγχους που διεξήγαγαν εντόπισαν 55 περιπτώσεις επιόρκων που παραμένουν ακλόνητοι στις θέσεις τους. Πρόκειται κυρίως για εφοριακούς και τελωνειακούς ενώ σε βάρος τους εκκρεμούν διώξεις ή έχουν επιβληθεί ποινές για κακουργηματικές πράξεις, ωστόσο παραμένουν ατιμώρητοι και στις θέσεις τους εκμεταλλευόμενοι το κενό γράμμα στη νομοθετική ρύθμιση που έχει τεθεί για την επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών, ώστε να απομακρύνονται από το Δημόσιο υπάλληλοι οι οποίοι ελέγχονται για βαρύτατα αδικήματα.

Μετά από εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιείται έλεγχος των πειθαρχικών διαδικασιών από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) σε όλο το φάσμα των κρατικών υπηρεσιών.

Υπάλληλοι κατηγορούνται για εκβιασμό, λαθρεμπόριο και εξακολουθούν να πληρώνονται από το Δημόσιο

Το καθεστώς της ατιμωρησίας καλά κρατεί στο Δημόσιο αφού όπως διαπιστώνεται τα πειθαρχικά συμβούλια είτε αδιαφορούν, είτε καθυστερούν υπερβολικά να ερευνήσουν τους φακέλους που έρχονται στα χέρια τους. Αυτό προκύπτει, τουλάχιστον, από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) εντόπισε 55 υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών για τους οποίους δεν έχει προχωρήσει η πειθαρχική διαδικασία παρά το γεγονός ότι σε βάρος τους έχει έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ή έχει επιβληθεί ποινή από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι που στην πλειοψηφία τους είναι εφοριακοί και τελωνειακοί κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα (εκβίαση, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, παθητική δωροδοκία, υπεξαίρεση, υπεξαγωγή εγγράφου, πλαστογραφία, απιστία, απάτη κατ' εξακολούθηση, παραβίαση μυστικών της πολιτείας, παράβαση καθήκοντος κλπ). Τα σχετικά στοιχεία μεταφέρθηκαν στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όπου απαιτείται η πειθαρχική διερεύνησή τους μια διαδικασία που όπως φαίνεται δεν έχει προχωρήσει.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τη διαβίβαση των στοιχείων, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ζήτησε την πλήρη και σε βάθος πειθαρχική διερεύνηση όλων των περιπτώσεων, την επιβολή του μέτρου της αυτοδίκαιης αργίας σε όσους κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα και συντρέχουν οι απαιτούμενες εκ του νόμου προϋποθέσεις. Ζήτησε ακόμη, τη διερεύνηση των λόγων μη εκκίνησης ή καθυστέρησης ολοκλήρωσης της πειθαρχικής διαδικασίας.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα