Ομιλίες πολιτικών αρχηγών για τις τηλεοπτικές άδειες

Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της τροπολογίας για τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι με την τροπολογία για τα τηλεοπτικά κανάλια η κυβέρνηση επιχειρεί «να στήσει την δική της διαπλοκή», ενώ επιχειρώντας δε να αποδομήσει το σύνθημα του πρωθυπουργού -ο οποίος νωρίτερα εξήγγειλε σύγκρουση με την διαπλοκή- είπε: «Δεν σας ενδιαφέρει η πολυφωνία, δεν σας ενδιαφέρει η σύγκρουση με την διαπλοκή

αλλά η σύγκρουση με την διαπλοκή των άλλων», ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Είστε το παλιό που σέρνεται πάνω σε νέο δεκανίκι αλλά αυτό δεν σας κάνει καινούργιο».

Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» εκτίμησε ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις «θα επιβιώσει ο πιο υπάκουος στην πολιτική εξουσία», ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: «Φτιάχνετε το καθεστώς της δικής σας διαπλοκής. Το δίλημμα που βάζετε είναι: διαπλοκή παλαιού τύπου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ;».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η δική μας εκτίμηση είναι ότι η έγνοια και της νέας κυβέρνησης είναι να φτιάξει νέο ελεγχόμενο δικό της καθεστώς στα ΜΜΕ».

«Το ίδιο επιχειρεί και σε άλλους τομείς όπως στο κράτος την δημόσια διοίκηση την αστυνομία. Ζηλέψατε την δόξα των προηγούμενων», ανέφερε.

«Σας καλούμε να ακούσετε την Ευρώπη, τους εργαζόμενους, την λογική και να ξεκολλήσετε από την λογική του μεγάλου καναλάρχη», υποστήριξε για να προσθέσει: «Οι εργαζόμενοι των τεσσάρων σταθμών που θα κλείσουν που θα πάνε; Ανεβαίνετε στα κάγκελα για ΕΡΤ και αδιαφορείτε για τους εργαζόμενους των ιδιωτικών που κλείνετε».

«Είχα προτείνει να διαλύσουμε την τριγωνική σχέση μιντιακής- πολιτικής και τραπεζικής εξουσίας», υπενθύμισε για να συμπληρώσει: «Συμφωνώ με τον πρωθυπουργό να κόψουμε την τροφοδοσία των ΜΜΕ από το πολιτικό χρήμα δηλαδή τα δάνεια που δίνονται με πολιτικές εντολές ή με άλλες ενισχύσεις».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι την πρόθεση της κυβέρνησης για περιορισμό των καναλιών σε τέσσερα «ο κόσμος την αντιλαμβάνεται ότι εσείς απειλείτε τους οκτώ για να μπουν σε διάλογο...».

«Η ρύθμιση δημιουργεί το παζάρι με τους καναλάρχες με τον υπουργό να κρατά την σπάθα», τόνισε, ενώ πρότεινε να αποσύρει την τροπολογία και να φέρει νέα που θα δίνει ενισχυμένες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.

«Όμως η κυβέρνηση δείχνει μια αλλεργία στις ανεξάρτητες αρχές», συνέχισε για να προσθέσει: «Η διαφημιστική πίτα υπολογίζεται για το 2016 περι τα 230 εκατ ευρώ που θα τα μοιραστούν οι 8 που σήμερα είναι στην τηλεόραση. Εσεις λέτε να μην τα μοιραστούν οι οκτώ αλλά οι τέσσερις. Αυτό πως αδυνατεί τους ολιγάρχες; Απεναντίας τους κάνετε ισχυρότερους. Η Ευρώπη επισημαίνει τον κίνδυνο της συγκέντρωσης των ΜΜΕ σε λίγα χέρια. Αυτό φωνάζει και η ΕΣΗΕΑ».

«Είχατε πει ότι για κάθε άδεια θα μπούνε στα ταμεία 8 εκατ. ευρώ και τώρα μιλάτε για 3,5 εκατ. ευρώ για κάθε άδεια. Βέβαια πολλά είχατε πει στο πρόσφατο παρελθόν. Λεφτά να φάνε και οι κότες. Λεφτά υπάρχουν αλλά είστε ανίκανοι να τα βρείτε και το ρίχνετε στην επικοινωνία και το σόου», είπε σε άλλο σημείο.

Όταν μάλιστα αναφέρθηκε σε πρόσφατο κείμενο του Παναγιώτη Λαφαζάνη που λέει ότι: «Η καταρρέουσα κυβέρνηση στήνει την δική της διαπλοκή» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν με αποτέλεσμα να τους ρωτήσει «τι; Τώρα θα μας πείτε ότι και ο Παναγιώτης εξαγοράστηκε από την διαπλοκή;».

«Δεν πρέπει να γίνεται η πρώτη κυβέρνηση στην Ευρώπη που θα κλείσει ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς», υπογράμμισε στο τέλος.

Φώφη Γεννηματά: Ρίχνετε στάχτη στα μάτια του κόσμου

Σκληρή κριτική για τον τρόπο που επιχειρεί η κυβέρνηση να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο άσκησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται η επίμαχη τροπολογία του υπουργού Επικρατείας για τις άδειες, ενώ προεξόφλησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βάλει φρένο. Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί αλαζονικά να διαμορφώσει ένα τοπίο που θα ελέγχεται από την ίδια.

Υπογράμμισε ότι «με την τροπολογία επιδιώκετε να ρίξετε στάχτη στου κόσμου, τα μάτια για την κοινωνία που πλήττετε», ενώ πρόσθεσε ότι στην πραγματικότητα με ακραίο αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό τρόπο, επιδιώκετε να στήσετε μία νέα διαπλοκή. «Η τροπολογία σας πάσχει πολλαπλά» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποκρίνεται ότι «εσείς σήμερα αντιμετωπίζετε το πρόβλημα». Έστειλε μήνυμα, λέγοντας ότι αν οικονομικά συμφέροντα προσδιορίζουν την πολιτική ζωή της χώρας, «πάρτε ευθέως μέτρα εναντίον τους, πάρτε ευθέως μέτρα με καθαρό περιεχόμενο και εμείς θα στηρίξουμε γιατί εμείς θέλουμε να μπει τάξη». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι υπάρχει τρόπος, ο συνταγματικός.

Το Σύνταγμα είναι σαφές, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι αρμοδιότητες σε αυτό το θέμα έχουν ανατεθεί στο ΕΣΡ». Επισήμανε δε ότι αυτό που πάτε να κάνετε σήμερα είναι να παρακάμψετε το σύνταγμα με τσαμπουκά. «Το Σύνταγμα επιβάλλει ομοφωνία ή τουλάχιστον πολύ μεγάλη πλειοψηφία». Επί της ουσίας, είπε, ότι το μόνο που θα κάνετε είναι μία τρύπα στο νερό και προειδοποίησε ότι η εν λόγω διάταξη θα σταματήσει από τα όργανα της ευρωπαϊκής ένωσης. «Με ποια κριτήρια καταλήξατε στον αριθμό τους», αναρωτήθηκε, αναφερόμενη στον αριθμό των αδειών και συνέχισε: «με ποιο πρόσχημα θα στείλετε κόσμο στα σπίτια τους».

«Αναζητάτε και πάλι βαρβάρους, χωρίς αυτούς δεν μπορείτε να επιβιώσετε», υπογράμμισε η κυρία Γεννηματά και πρόσθεσε ότι αν δεν μπορείτε, αποχωρίσετε και μην κάνετε άλλο ζημιά στη χώρα. Η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκε μάλιστα και στις εξελίξεις σχετικά με τις περιπολίες στο Αιγαίο, λέγοντας ότι είμαστε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και έχουμε λόγο στη χάραξη επιχειρηματικής στρατηγικής και ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας και τον πρωθυπουργό λεπτομερής ενημέρωση. «Να γίνει ξεκάθαρο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιηθεί το ΝΑΤΟ από τη γείτονα χώρα. Τα ελληνικά χωρικά ύδατα τελούν υπό τον πλήρη έλεγχο της χώρας».

Λεβέντης: Προβλέπω ότι η ΕΡΤ θα κλείσει

«Δεν θα κλείσετε τα κανάλια. Η ΕΡΤ θα κλείσει. Αυτήν την πρόβλεψη κάνω: δεν θα προλάβετε να κλείσετε τα κανάλια, αλλά η ΕΡΤ θα ξανακλείσει», εκτίμησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών είπε ότι «δεν είναι σωστό ο καθένας για να κερδίσει τα δικά του να έχει αντικοινωνική συμπεριφορά». Όμως, συνέχισε, ο ΣΥΡΙΖΑ επέχαιρε για τις κινητοποιήσεις των αγροτών. «Στους αγρότες πρέπει να σκύψει διαφορετικά η κυβέρνηση και τα κόμματα, να συσχετίσει τις τιμές διάθεσης με το κόστος παραγωγής», πρότεινε.

Για τα κανάλια ο κ. Λεβέντης είπε ότι πρέπει να υποχρεωθούν να πληρώνουν ένα εκατ. το χρόνο, και, αν δεν το κάνουν, να τα κλείνουν. «Λέτε είναι διαπλεκόμενοι. Εσείς τι θα φέρετε; Αγίους; Άμα ήταν διαπλεκόμενοι, γιατί είστε στα κανάλια τους; Δεν μπορώ να αντιληφθώ τι στόχους έχετε», σημείωσε προειδοποιώντας ότι θα είναι αρνητικό «αν μάθουν στην Ευρώπη ότι στην Ελλάδα κλείνουν κανάλια που λειτουργούν 30 χρόνια».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επανέφερε την πρότασή του για κυβέρνηση τεχνοκρατών, λέγοντας ότι ένας τεχνοκράτης πρωθυπουργός δεν είναι δοτός ή δικτάτορας, αλλά εκλεκτός της Βουλής.

«Είχα πει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου θα ήταν καλή αν έμενε δύο χρόνια, αλλά τότε τον κ. Σαμαρά τον είχε πιάσει η κουζουλάδα να γίνει πρωθυπουργός και προκάλεσε εκλογές. Νόμιζε ότι θα έπαιρνε 50% και πήρε 18%», είπε ο κ. Λεβέντης.

The post Ομιλίες πολιτικών αρχηγών για τις τηλεοπτικές άδειες appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα