Όλι Ρεν: Η ΕΚΤ έχει ένα μεγάλο μπαζούκα και αρκετά πυρομαχικά

Η ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) είναι πιθανότατα παράνομο, ο Όλι Ρεν έκανε λόγο για μια Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία έχει ένα οπλοστάσιο, ένα «μεγάλο μπαζούκα» με αφθονία λύσεων για την προστασία της ευρωζώνης.

O κ. Ρεν μιλώντας σε συνέδριο του Reuters έκανε έκκληση στην ΕΚΤ να φροντίσει

με συγκεκριμένες δράσεις ώστε ο υπερβολικά χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη να αυξηθεί κοντά στον στόχο του 2%. Μάλιστα, έκανε λόγο για τη σημασία που ένα πρόγραμμα ΟΜΤ θα βγει από την Ευρώπη κι όχι από κάποιο εθνικό δικαστήριο.

Αυτό λίγες μέρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας ότι τα ΟΜΤ είναι παράνομα και την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την νομιμότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Ο κ. Ρεν σχολίασε αυτή την εξέλιξη ως έναν αφοπλισμό της ΕΚΤ, που όμως «διαθέτει το μεγάλο μπαζούκα και αρκετά πυρομαχικά για τον μπαζούκα, εφόσον χρειαστεί. Βρίσκω ότι είναι απόλυτα σωστό και νόμιμο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να εξετάσει και να αποφασίσει για την επάρκεια ενός ευρωπαϊκού θεσμού» τόνισε ο κ. Ρεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα