Όλα τα σενάρια στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης- Τι θα πουν Στουρνάρας και Τρόικα

Σε συζήτηση εφ' όλης της ύλης αναμένεται να εξελιχθεί η συνάντηση μεταξύ Γιάννη Στουρνάρα και Τρόικας το πρωί της Κυριακής δίνοντς παράλληλα και το στίγμα αναφορικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Στη συνάντηση οι δύο πλευρές θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματα τους ως προς την κάλυψη του κενού για φέτος. Η κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει μέτρα που ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ με τα οποία δεν θίγονται μισθοί και συντάξεις ούτε προστίθενται νέοι φόροι.

Ωστόσο η Τρόικα αναμένεται να παρουσιάσει τις αντιρρήσεις της καθώς είχε ζητήσει αναβολή του ραντεβού της Παρασκευή για να μελετήσει τα μέτρα που παρουσίασαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Τα διαρθρωτικά μέτρα αφορούν κυρίως τα έσοδα από φόρους και εισφορές και η κυβέρνηση εκτιμά πως με αυτά υπερκαλύπτεται το όποιο δημοσιονομικό κενό και επιτυγχάνονται οι στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2014. Όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν άλλη γνώμη, καθώς αμφισβητούν ευθέως τη δυνατότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να εισπράξει ενώ εκφράζουν αμφιβολίες ως προς την αποδοτικότητα των μέτρων που προτείνονται από το υπουργείο Εργασίας.

Η βασική αντίρρηση της Τρόικας εδράζεται στην άποψη ότι τα τα έσοδα του ενός δισ. ευρώ από τη φορολογική διοίκηση και την πάταξη της φοροδιαφυγής απλώς... δεν θα εισπραχθούν. Από την πλευτά του το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να φέρει σειρά επιχειρημάτων στο τραπέζι προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις και να αποδείξει πως το ποσό μπορεί και θα εισπραχθεί.

Τα επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου βασίζονται σε τρεις άξονες:

Τα έσοδα από τη φορολογική συμμόρφωση και την εντατικοποίηση των ελέγχων για το 2013 θα είναι καλύτερα των προβλεπόμενωνΕίσπραξη τουλάχιστον 381 εκατ. ευρώ το 2014 από ληξιπρόθεσμες οφειλές, ειδικούς ελέγχους σε off shore και διασταυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα με μεγάλη περιουσία«Αυτόματη» διόρθωση του προϋπολογισμού του 2014 κατά 700 εκατ. ευρώ λόγω της επιβράδυνσης της ύφεσης.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα