Ξεκινούν από 1η Ιανουαρίου οι πλειστηριασμοί – Τι θα γίνει με τα μικρομεσαία νοικοκυριά

Με... διπλή πρόταση για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας πηγαίνει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, προβλέποντας την προστασία των μικρομεσαίων νοικοκυριών που έχουν κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας κάτω των 220.000 ευρώ για τους άγαμους και μέχρι 280.000 ευρώ για τις τετραμελείς οικογένειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής» η μία πρόταση του υπουργείου αφορά στη μείωση των σημερινών ορίων 300.000 έως 450.000 ευρώ για το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας

και η δεύτερη έχει να κάνει με την κατάργηση της διάταξης που προστάτευε οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία για οφειλές στις τράπεζες έως 200.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα πρόκειται να καταργηθεί η διάταξη με την οποία προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς οποιασδήποτε μορφής ακίνητη περιουσία για οφειλές σε τράπεζες μέχρι 200.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης στο koolnews.gr, με τη ρύθμιση αυτή προστατευόταν ακόμη και δανειολήπτης ο οποίος είχε κατοικία, εξοχικό και ενοικιαζόμενο κατάστημα.

Για αυτές τις τελευταίες περιπτώσεις «τζαμπατζήδων» οι οποίοι έχουν κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών τα τελευταία χρόνια παρά το γεγονός ότι διαθέτουν ακίνητη περιουσία δεν θα υπάρχει πλέον καμία προστασία. Έτσι με την άρση της εν λόγω διάταξης απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί για δεύτερες κατοικίες, εξοχικά, καταστήματα και γραφεία. Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν πως τουλάχιστον 15.000 δανειολήπτες καλύπτονται από αυτήν την προστατευτική ρύθμιση.

Μία άλλη παράμετρος αφορά στη μείωση των ορίων των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μέχρι τα οποία απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας για τραπεζικές οφειλές καθώς σήμερα δεν μπορεί να κατασχεθεί η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%.

Έτσι, ένας άγαμος που το σπίτι του είχε αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ η τράπεζα δεν μπορούσε να του το πλειστηριάσει ενώ τα όρια προσαυξάνονταν στην περίπτωση του έγγαμου στις 375.000 ευρώ και για τις τετραμελείς οικογένειες στα 450.000 ευρώ. Το υπουργείο Ανάπτυξης θα προτείνει μείωση των εν λόγω ορίων τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα διαμορφωθούν στα 200.000-220.000 για τον άγαμο και στα 280.000 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα