Όλα τα αγκάθια στις αποκρατικοποιήσεις – Ποιες «κολλάνε» στην γραφειοκρατία [εικόνε]

Σε διάψευση του ενδεχομένου αλλαγής καταστατικού του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και μεταφοράς της έδρας του στο εξωτερικό προχώρησε για μία ακόμα φορά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε σχετική απάντηση που έδωσε ο ίδιος σε ερώτηση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν εξετάζεται ούτε εξετάστηκε ενδεχόμενο μεταφοράς του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό ούτε αλλαγής του καταστατικού του», ανέφερε χαρακτηριστικά

ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως «οι θέσεις της χώρας διατυπώνονται επίσημα στα ευρωπαϊκά όργανα». Η απάντηση αυτή του Γιάννη Στουρνάρα ήλθε μετά από σχετική ερώτηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επιτροπή οικονομικών υποθέσων της Βουλής σχετικά με πιθανή μεταφορά της έδρας του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, στην απάντησή του προς τη σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Δούρου και Ε. Τσακαλώτου, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων της χώρας. Σύμφωνα με τον υπουργό, το 2014 θα είναι η πιο αποδοτική χρονιά. «Το πρόγραμμα αυτό εκτελείται εντός του πλαισίου που διαμορφώνουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, οι προβλέψεις των Μεσοπρόθεσμων Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Προσαρμογής, αλλά πρωτίστως το ισχύον εθνικό και κοινοτικό δίκαιο», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. Σημείωσε ως βασικούς στόχους του προγράμματος τη μείωση του δημοσίου χρέους και την προσέλκυση επενδύσεων που θα τονώσουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και εκτίμησε ότι «το 2014 θα είναι το πιο αποδοτικό έτος του εκτελούμενου προγράμματος, με σημαντικά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο αλλά και την ελληνική οικονομία».

Παρά τα λεγόμενα του κύριου Στουρνάρα ωστόσο , είναι ορατή σε όλους η καθυστέρηση των αποκρατικοποιήσεων αλλά και η δυσκολία με την οποία αυτές προωθούνται. Το υψηλό κόστος, η χαμηλή ζήτηση, το νομικό καθεστώς, η υψηλή φορολόγηση αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που δεν βοηθούν τις επενδύσεις να προωθηθούν.Είναι ενδεικτικό ότι σημαντικές αποκρατικοποιήσεις που έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από τα μέσα του 2013 ακόμη δεν έχουν εκκινήσει. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι καθυστερήσεις μπορεί να συνεχιστούν, καθώς διαρκώς ορθώνονται νέα εμπόδια. Ενδεικτικό επίσης είναι πως οι στόχοι για τα έσοδα από τις αποκρατικοποίησεις έχουν αναθεωρηθεί 2 φορές. Επίσημα ο στόχος για το 2014 ανέρχεται στα 3,56 δισ. ευρώ, αλλά όλες οι πλευρές (τρόικα, κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ) έχουν εσωτερικά συμφωνήσει σε έναν στόχο κοντά στα 2,8 δισ. ευρώ. Αλλά και ο στόχος αυτός αμφισβητείται από πολλούς, καθώς κάθε φορά προκύπτουν καινούργια εμπόδια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, το καθεστώς των πιο κρίσιμων υπό κρατικοποίηση φορέων έχει ως εξής:

1 από 5 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ > ΟΛΠ– ΟΛΘ

υστυχώς, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τις επαφές που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, δεν έφερε τα νέα που όλοι ανέμεναν. Ετσι, γι’ άλλη μια φορά η υπόθεση της αποκρατικοποίησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ εμφανίζει νέες καθυστερήσεις. Αρχικά το ΤΑΙΠΕΔ ήλπιζε σε μια συμφωνία κυβέρνησης και ευρωπαϊκών οργάνων σχετικά με τον φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ και Cosco. Χωρίς αυτή τη συμφωνία, η αβεβαιότητα στην αποκρατικοποίηση είναι μεγάλη και, πλέον, στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν δύο επιλογές: είτε να περιμένουν μία απόφαση της Κομισιόν ή να ξεκινήσουν μια υψηλού ρίσκου αποκρατικοποίηση του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας. Το θέμα πάντως της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ αναμένεται να συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ. Η λήψη των τελικών αποφάσεων, όμως, θα γίνει μετά την ενημέρωση της ελληνικής Βουλής, όποτε και αν αυτή πραγματοποιηθεί. Η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ ήταν έτοιμη να ξεκινήσει από το γ΄ τρίμηνο του 2013, αλλά τόσο οι «κόντρες» στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το μοντέλο αποκρατικοποίησης όσο και οι ενστάσεις της Κομισιόν δεν το επέτρεψαν έως σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα