Οι υπερβολές μπορεί να ξεπλύνουν τη Χρυσή Αυγή

Ακούω ότι είμαστε ένα «κλικ» πριν την πλήρη απομυθοποίηση της Χρυσής Αυγής. Είμαστε όντως; Χμ… Διατηρώ ορισμένες αμφιβολίες. Και σε κάθε περίπτωση ελλοχεύει ο εντελώς αντίστροφος κίνδυνος: Το «ξέπλυμα» της.

Του Άγγελου Μόσχοβα

Και εξηγούμαι: Μετά τη στυγνή και εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τα περισσότερα ΜΜΕ «ανακάλυψαν» την εγκληματική δράση της

ναζιστικής οργάνωσης. Δε θα μείνω στο «τι έκαναν μέχρι τώρα»: Άλλοι την υπέθαλπαν, άλλοι φιλοτεχνούσαν το προφίλ της μέσω του life-style, άλλοι σώπαιναν, άλλοι ψιθύριζαν. Κάποιοι, λίγοι, φώναζαν εξ’ αρχής. Το ίδιο και με κόμματα. Γνωστά πράγματα αυτά.

Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι το κλίμα που διαμορφώνεται είναι σχεδόν πανηγυρικό. «Τελειώνουμε με τη Χρυσή Αυγή». Το «γιατί» διαμορφώνεται είναι ένα άλλο θέμα. Ας μείνουμε στο διά ταύτα που είναι, κατά τη γνώμη μου, το αν θα προκύψει κάτι οριστικό, απ’ αυτή την υπόθεση. Πολύ φοβάμαι ότι μέσα στη (γνήσια ή σκοπούμενη) χαρά του αντιφασιστικού μετώπου, μπορεί να υπάρξουν υπερβολές.

1. Όλοι σχεδόν οι συνταγματολόγοι, συμφωνούν: Δεν υπάρχει πρόνοια στο Σύνταγμα που να θέτει ένα κόμμα εκτός νόμου. Συγκεκριμένα άτομα (ακόμη και βουλευτές) ναι. Άρα ας μην χαιρόμαστε πρόωρα.

2. Ελπίζω η δικαστική εξουσία να λειτουργήσει απολύτως θεσμικά με γνώμονα τους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες. Δεν γίνεται να πολεμήσεις ένα φασιστικό μόρφωμα με αντιδημοκρατικά εργαλεία.

3. Εύχομαι και πιστεύω όλα τα ευρήματα και το αποδεικτικό υλικό να αξιολογηθεί και να αξιοποιηθεί ενδελεχώς, κυρίως δε, νομίμως. Να καταλογιστούν ευθύνες στο μέτρο που τους αναλογεί επί πραγματικών περιστατικών και όχι επί φανταστικών. Γιατί, για φανταστείτε, μετά από τόσο χαμό, να καταπέσουν δικονομικά κάποιες κατηγορίες από όσες έχουν εκτοξευτεί: Οι Χρυσαυγίτες θα πανηγυρίζουν λέγοντας ότι «αποκαλύφθηκε η σκευωρία εναντίον μας». Και τότε η τραυματισμένη πολιτικά και ηθικά οργάνωση θα εμφανίζεται «δικαιωμένη». Άρα, τα στοιχεία πρέπει να είναι ατράνταχτα και η υπόθεση «καλά δεμένη».

4. Οι «απειλές» Μιχαλολιάκου για εκλογές είναι ένα από τα στοιχεία αντιπερισπασμού που επιχειρεί η Χρυσή Αυγή για να αποπροσανατολίσει από την εγκληματική δράση μελών της. Έχω τη γνώμη ότι τούτην την ώρα δεν προβληματίζει κανένα από τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, ιδίως δε την Νέα Δημοκρατία αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Διακινδυνεύω δε την πρόβλεψη ότι δεν πρόκειται να κάνει πράξη την «απειλή» της. Για πολλούς λόγους.

5. Ωστόσο, η μήνυση για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο με τυμπανοκρουσίες, είναι ένα στοιχείο που δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί από κανένα κόμμα. Η Χρυσή Αυγή γιγαντώθηκε χάρη στην ατιμωρησία που απολάμβανε η ίδια, την «αντιμνημονιακή» ρητορική της και την έκρηξη της μετανάστευσης. Και φυσικά επειδή χτύπησε στο «μαλακό υπογάστριο» των κομμάτων της Μεταπολίτευσης (κυρίως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) τα οποία ονόμασε «συστημικά». Απευθύνθηκε στα πιο ταπεινά ένστικτα του Έλληνα ψηφοφόρου, αλλά και σε πραγματικά δεδομένα: Η αίσθηση της ατιμωρησίας επικρατούσε επί δεκαετίες σε ό, τι έκαναν τα δύο μεγάλα κόμματα και τα στελέχη τους. Από σκαστές παρανομίες, μέχρι πρακτικές που κινούνταν στα όρια της κοινοβουλευτικής και συνταγματικής νομιμότητας. Το θέμα λοιπόν των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποκαλυφθεί-τουναντίον. Ούτε τα παλιά (τα «μαύρα» μάρκα του Τσουκάτου) ούτε τα καινούργια έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ο Ευ. Βενιζέλος, προφανώς σε συμφωνία με τον Γ. Παπανδρέου, καταχώνιασε στο συρτάρι της Ιπποκράτους το πόρισμα των ελεγκτικών εταιρειών. Η εσωκομματική «ανακωχή» όμως – οιουδήποτε κόμματος – δεν μπορεί να γίνεται πεδίο απόκρυψης αλήθειας, ιδίως για περιστατικά που όφειλαν να κινητοποιήσουν τις εισαγγελικές αρχές, με βάση τουλάχιστον τις «διαρροές» της Χαριλάου Τρικούπη. Μετά την μήνυση της Χρυσής Αυγής, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, οφείλει να διερευνήσει την υπόθεση. Το τι θα βρει είναι άλλο θέμα. Ελπίζω να μην διαπιστώσει την παραμικρή παράβαση. Όχι μόνο για να μην δικαιωθεί η Χρυσή Αυγή, αλλά για να μην νιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, όλοι οι υπόλοιποι. Γιατί αυτή η Δημοκρατία η ρημάδα έχει κανόνες, στους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται όλοι οι μετέχοντες σε αυτή.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση βέβαια, είναι γιατί η Χρυσή Αυγή απέφυγε να κάνει την ίδια μήνυση και κατά της Νέας Δημοκρατίας η οποία έχει εισπράξει επίσης τεράστια δάνεια και χρωστάει επίσης κάτι εκατομμύρια ευρώ. Μήπως έχει σχέση με υπόγειες διαβουλεύσεις στελεχών της ΧΑ με της ΝΔ; Και μήπως όλα αυτά έχουν σχέση με το χρόνο των εκλογών; Λέω, μήπως...

Keywords
Τυχαία Θέματα