Οι πιο σέξι (& indie) φωνές

Το μουσικό “παιχνίδι” δεν ήταν ποτέ αντρική υπόθεση, το ξέρουμε όλοι αυτό. Απλά τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει -αν δεν έχει γίνει ήδη- καθαρά γυναικεία υπόθεση. Και δεν μας χαλάει καθόλου…

Από τον Φροίξο Φυντανίδη

Δεν θα τις δεις τόσο συχνά στα charts και στα mainstream μουσικά περιοδικά – τουλάχιστον όχι όσο συχνά βλέπεις τις Lady Gaga, Rihanna και Britney Spears. Δεν θα σαρώσουν στα Grammy και τα MTV Awards σχεδόν ποτέ και σίγουρα δεν θα μπουν στη λίστα του Forbes με τους Πιο Πλούσιους Μουσικούς του Πλανήτη. Ωστόσο έχουν κάτι που δεν βρίσκεις στις περισσότερες music stars: εκπληκτική και ιδιαίτερη φωνή.
Ναι, τα τελευταία χρόνια η indie σκηνή ((pop, rock, alternative, πες την όπως θέλεις εσύ στην τελική) έχει υποταχθεί στις γυναικείες φωνές. Και μάλλον καλά κάνει, καθώς είναι αυτές που μπορούν να συνδυάσουν τον ερωτισμό με τον “αλητεία” και το μυστήριο. Καλά δεν παίρνω όρκο για όλες, αλλά οι κυρίες παρακάτω, σίγουρα μπορούν.

Lykke Li
Με λίγα λόγια: αν πίστευες ότι μουσικά η Σουηδία ήταν η χώρα των ABBA, καιρός να αρχίζεις να αναθεωρείς. Η 25χρονή Lukke Li απέδειξε ότι η Σκανδιναβική χώρα μπορεί να “γεννήσει” μεγάλες indie rock μελωδίες.
Μας αρέσει γιατί: συνδυάζει το ταλέντο με την ομορφιά μοναδικά. Ειδικά στην ακουστική έκδοση του “I’m good, I’m gone” (μαζί με τη Robin) παρουσιάζει ένα δείγμα της σπάνιας φωνής της.
Μας τη σπάει ότι: με το “I follow rivers” την έμαθε και η κάθε πικραμένη. Σε λίγο θα παίζουν το κομμάτι στα μπουζούκια!
Ακούμε στο repeat: το electro “Until we bleed” από τη συνεργασία της με τον Kleerup.

Florence Welch
Με λίγα λόγια: Άλλη μια 25αρα, αλλά αυτή τη φορά από τη Βρετανία. Με δύο άλμπουμ – με το ένα να είναι καλύτερο από το άλλο, αρκετά hits και 15 awards στις βαλίτσες της μετά από μόλις 3 χρόνια παρουσίας, δείχνει ότι το μέλλον της ανήκει.
Μας αρέσει γιατί: είτε την βλέπεις στη σκηνή, είτε ακούς τα άλμπουμ τους, αμέσως σου έρχεται στο μυαλό η εικόνα ενός ξωτικούς με κόκκινα μαλλιά!
Μας τη σπάει ότι: οι περισσότεροι την ξέρουν ως fashion icon και όχι για τη χαρισματική φωνή της.
Ακούμε στο repeat: όσο κι αν μας αρέσουν τα πιο beatατα κομμάτια της, το “Spectrum” αναδεικνύει όλες τις δυνατότητες της φωνής της.

Karen O
Με λίγα λόγια: ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η σκηνή της Νέας Υόρκης τα τελευταία χρόνια, καθώς τόσο με τους Yeah Yeah Yeahs, όσο και με τις προσωπικές του δουλειές, έχει μετατραπεί σε ιέρεια της alternative rock.
Μας αρέσει γιατί: έχει εκπληκτική σκηνική παρουσία, ενώ το συναίσθημα που βγάζει τόσο σε δυνατά κομμάτια, όσο στις μπαλάντες είναι μοναδικό.
Μας τη σπάει ότι: έχουν προσπαθεί πολλές να την αντιγράψουν, αλλά επειδή δεν τα καταφέρνουν μένουν στο μαλλί και το ντύσιμο της.
Ακούμε στο repeat: το παθιασμένο “Runway” από το “Blitz” των Yeah Yeah Yeahs.

Beth Ditto
Με λίγα λόγια: από το 2000 μέχρι σήμερα έχει βάλει την Ουάσινγκτον στον indie χάρτη, αφού με τους Gossip έχει καταφέρει να γίνει παγκοσμίως

Keywords
Τυχαία Θέματα