Οι κάτοικοι στο Δέλτα του Νίγηρα απορρίπτουν «ομόφωνα» τον συμβιβασμό με την Shell

Οι κάτοικοι των ερειπωμένων πλέον περιοχών γύρω από το Δέλτα του Νίγηρα, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους μετά από την διαρροή πετρελαίου εξαιτίας της διαρροής των αγωγών της Shell, απέρριψαν ομόφωνα την πρόταση της εταιρείας για αποζημίωση, κάνοντας λόγο για «προσβολή» και μάλιστα σκληρή και γελοία.

Το δικαστήριο του Λονδίνου είναι πιθανό να αποφασίσει πλέον πόσα χρήματα θα

έπρεπε να δώσει η Αγγλο-Ολλανδική εταιρεία ως αποζημίωση για 11.000 ψαράδες και άλλους κατοίκους της κοινότητας του Μπόντο που έχασαν την ζωή τους όταν ο 50 ετών αγωγός μεταφοράς πετρελαίου της εταιρείας Shell κόπηκε στα δύο το 2008.

Πηγές που ήταν κοντά στους διαπραγματευτές, ανέφεραν ότι αυτή την εβδομάδα η εταιρεία προσφέρθηκε να δώσει στις Κοινότητες 30 εκατομ. Λίρες ή 1.100 λίρες στον κάθε ψαρά που επηρεάστηκε.

Το ποσό που προσέφερε η εταιρία αντιστοιχούσε σε απώλεια εσόδων για δύο με τρία χρόνια ενώ οι ψαράδες βρίσκονται ήδη μακριά από τον τόπο τους και τις δουλειές τους πέντε χρόνια, ανέφερε εκπρόσωπος από το περιβάλλον των Κοινοτήτων.

Την Παρασκευή η πλήρης έκταση των διαρροών θα μπορούσε να ειδωθεί από τον αέρα με πάνω από 75 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών ρυακιών και ελών να έχουν καταστραφεί από το παχύ στρώμα αργού πετρελαίου. Οι εκτιμήσεις όσον αφορά τη ποσότητα του πετρελαίου που διέρρευσε μιλούν για περίπου 4.000 βαρέλια σε περισσότερα από 300.000. τετρ.χιλιόμετρα.

Εκπρόσωποι της Κοινότητας ανέφεραν μάλιστα ότι οι γεωτρήσεις είναι ακόμα μολυσμένες. Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια.

Keywords
Τυχαία Θέματα