Der Standard: Στα 200 δισ. ευρώ οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία

Νέο άρθρο της αυστριακής εφημερίδας «Ντέρ Στάνταρντ» κάνει λόγο για τις τράπεζες της Ελβετίας που είναι και οι «κερδισμένοι» της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη και το γεγονός ότι οι Έλληνες φοροφυγάδες έχουν εκεί καταθέσεις που ανέρχονται στα 200 δις. ευρώ.

Μάλιστα με αφορμή το εκτενές γαλλικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ωρολογιακή Βόμβα φοροδιαφυγή» του Χαβιέ Αρέλ το οποίο μετέδωσε το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Άρτε,

το δημοσίευμα

αναφέρει ότι πολλές Γαλλικές εταιρείες έχουν μεταφέρει τις επιχειρήσεις τους στην Ελβετία εξαιτίας της ευνοϊκότερης φορολογίας μεταξύ των οποίων και γνωστός γαλλικός βιομηχανικός όμιλος πολλών δις. δολαρίων σε ετήσιο κύκλο εργασιών. Η Γαλλία χάνει πάνω από 30 δις. ευρώ από αυτήν την «αιμορραγία» όπως αναφέρει η σύνταξη.

Αναφορά γίνεται μάλιστα και στις υπεράκτιες εταιρίες όπως τα νησιά Κειμάν στα οποία είναι εγκατεστημένες σε τετραώροφο κτήριο 18.000 τέτοιες εταιρίες ή στο Ντελαουάρε που Αμερικανοί έχουν δημιουργήσει τον δικό τους φορολογικό «παράδεισο» και όπου όπως αναφέρεται σε ένα μονώροφο κτήριο βρίσκονται καταχωρημένες 285.000 εταιρίες οι ιδιοκτήτες των οποίων παραμένουν άγνωστοι.

Οι απώλειες των ΗΠΑ από φοροδιαφυγή υπολογίζονται σε 100 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα 21 έως 32 τρισ. δολάρια κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, για την παραγωγή του γαλλικού ντοκιμαντέρ, έχουν γίνει επισταμένες έρευνες, ενώ πρόκειται να επαναληφθεί η μετάδοσή του στις 14 και στις 24 Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα